ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας - Κατακρημνίζεται το ρούβλι

ΕΕ: Σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας - Κατακρημνίζεται το ρούβλι
Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν AP Photo/Michael Probst, File

Σε ισχύ τέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό ρούβλι έχασε σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και για επιπλέον δέσμη ατομικών και οικονομικών μέτρων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία για συμμετοχή στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση που διεξήγαγε η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας, αναφέρει το Συμβούλιο.

Όσον αφορά στις ατομικές κυρώσεις, εκτός από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου και υπουργού Εξωτερικών, η ΕΕ θα επιβάλει περιοριστικά μέτρα στα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποστήριξαν την άμεση αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων οντοτήτων.

Οι κυρώσεις θα επεκταθούν επίσης στα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής Κρατικής Δούμας, τα οποία επικύρωσαν την κυβερνητική απόφαση της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των δύο οντοτήτων.

Επιπλέον, η ΕΕ θα στοχεύσει επίσης εκείνους που διευκόλυναν τη ρωσική στρατιωτική επίθεση από τη Λευκορωσία.

LIVEBLOG - Ουκρανία: Πέμπτη ημέρα πολιορκίας για το Κίεβο - Σήμερα οι συνομιλίες Ουκρανών και Ρώσων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ