ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδρίαση υπουργών Ενέργειας ΕΕ για την Ουκρανία - Το ελληνικό σχέδιο παρουσίασε ο Κ.Σκρέκας

Συνεδρίαση υπουργών Ενέργειας ΕΕ για την Ουκρανία - Το ελληνικό σχέδιο παρουσίασε ο Κ.Σκρέκας
Στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ συμμετείχε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας όπου υπέβαλε την ελληνική πρόταση για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στους 27 υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Στο Συμβούλιο Ενέργειας συζητήθηκαν, τα σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού των κρατών μελών με φυσικό αέριομετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από την Ε.Ε. και ο συγχρονισμός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με το ευρωπαϊκό σύστημα.

Σχετικά με τις τιμές ο κ. Σκρέκας πρότεινε τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κρίσιμων υποδομών αποθήκευσης ορυκτών καυσίμων και ενεργειακών διασυνδέσεων με τρίτες χώρες, που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε:

«Παρουσιάσαμε σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την ελληνική πρόταση για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».

«Στόχος μας είναι η προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών και ειδικά η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις και να εντείνει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση. Είναι ξεκάθαρο πως οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση».

«Στο συμβούλιο εκφράσαμε, επίσης, την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά. Η θέση της Ελλάδας είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών».

Να σημειωθεί ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο διαμορφώνεται αύριο στα 255,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 13% σε σχέση με τη σημερινή τιμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ