ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 105 ρούβλια η ισοτιμία με το δολάριο - Διολίσθηση 40% μέσα σε 60 ημέρες

Στα 105 ρούβλια η ισοτιμία με το δολάριο - Διολίσθηση 40% μέσα σε 60 ημέρες
Συνεχίζονται οι πιέσεις στο ρωσικό ρούβλι παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας AP

Συνεχίζονται οι πιέσεις στο ρωσικό ρούβλι παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να στηρίξει το νόμισμα της χώρας ρευστοποιώντας συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Η ισοτιμία του ρουβλιού με το δολάριο διαμορφώνεται στα 105 δολάρια ανά δολάριο, με την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος από τις αρχές του 2022 να διαμορφώνεται στο 40%.

Αναλυτές υπογραμμίζουν πως η μεγάλη υποτίμηση που υφίσταται το ρούβλι θα έχει σοβαρό κόστος για τη ρωσική οικονομία, πλήττοντας τον ήδη υψηλό πληθωρισμό που τρέχει με 8,7% και πιθανότατα προκαλώντας περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη ρωσική κεντρική τράπεζα.

Η επενδυτική κοινότητα ποντάρει όλο και περισσότερο στο ενδεχόμενο η Ρωσία να μην μπορέσει ή να μη θελήσει να αποπληρώσει τα εξωτερικά της χρέη ως αντίποινα στις κυρώσεις.

Να σημειωθεί ότι η απόδοση ρωσικού ομολόγου σε δολάριο που λήγει τον Ιούνιο του 2027 εκτινάχθηκε σε περισσότερο από 24% τη Δευτέρα από περίπου 10% την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι βλέπουν οδυνηρές επιπτώσεις στις ρωσικές τράπεζες. Ήδη υπήρχαν προειδοποιήσεις για «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, εξαιτίας των μεγάλων αναλήψεων που πραγματοποιούν αποταμιευτές, με φόντο τις κυρώσεις των Δυτικών. Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία υπέστησαν επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητάς τους καθώς οι πελάτες απέσυραν τις καταθέσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ