ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων - Διευρύνεται η απόσταση ελληνικών και ιταλικών ομολόγων

Παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων - Διευρύνεται η απόσταση ελληνικών και ιταλικών ομολόγων
Σε μαζικές αγορές ομολόγων της ευρωζώνης προχώρησε τις τελευταίες ώρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα INTIME

Σε μαζικές αγορές ομολόγων της ευρωζώνης προχώρησε τις τελευταίες ώρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες που καταγράφουν τα κρατικά χρεόγραφα και να συγκρατήσει τις αποδόσεις, οι οποίες έχουν εκτοξευτεί λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία.

Μπορεί οι επενδυτές να ρευστοποιούν θέσεις στις μετοχές και να τοποθετούνται σε κρατικούς τίτλους, αλλά αυτοί οι τίτλοι είναι κυρίως τα γερμανικά ομόλογα και όχι τα ομόλογα των άλλων χωρών που υφίστανται σημαντικές πιέσεις.

Λόγω της παρέμβασης της ΕΚΤ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε όλες τις διάρκειες σημειώνουν σημαντική αποκλιμάκωση σε σχέση με την έναρξη των συναλλαγών.

Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 2,30% και υποχωρεί κατά 2,16% σε σχέση με την έναρξη των συναλλαγών. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,18% και υποχωρεί κατά 5% σε σχέση με την έναρξη των συναλλαγών. Το 15ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 2,38% και υποχωρεί κατά 2,91% σε σχέση με την έναρξη των συναλλαγών.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σ’ άλλα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου σημειώνει πτώση 21% και διαμορφώνεται στο 1,38%.

Πάντως, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των ελληνικών ομολόγων έχει πια ανέλθει στις 100 μονάδες βάσης, όταν προ διμήνου ήταν στις 30 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται ξανά πολύ πιο επισφαλή σε σχέση με τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ