ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθανασίου (Lamda): Μέχρι τις 20 Μαρτίου η ανακοίνωση των εργολάβων για τις υποδομές στο Ελληνικό

Αθανασίου (Lamda): Μέχρι τις 20 Μαρτίου η ανακοίνωση των εργολάβων για τις υποδομές στο Ελληνικό
O Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου

Τα έργα στο Ελληνικό συνεχίζονται σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό και στο τέλος του 2025 με τις αρχές του 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί το κομμάτι της παραλιακής λεωφόρου, τα γραφεία καθώς και τα εμπορικά κέντρα τόνισε εμφατικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

«Προχωράμε βάσει σχεδίου και μάλιστα πολύ γρήγορα, παρόλο σε αυτή τη φάση αυτό δεν φαίνεται», ανέφερε στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ελληνικού.

Απόδειξη, το γεγονός ότι, όπως ανέφερε, το αργότερο μέχρι τις 20 Μαρτίου αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί οι πρώτοι εργολάβοι που θα αναλάβουν το πρώτο σκέλος των έργων υποδομής του Ελληνικού. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 250-300 εκατ. ευρώ από τα συνολικά έργα υποδομών ύψους 450-500 εκατ. που θα πραγματοποιηθούν εντός της ερχόμενης πενταετίας.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, «εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να προκηρυχθεί ακόμα ένας αντίστοιχος διαγωνισμός, ενώ έως το καλοκαίρι του 2023 θα έχουν βγει και οι υπόλοιποι διαγωνισμοί».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για τα έργα υποδομής έχουν εκδηλώσει οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, καθώς και οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ-Ελλάκτωρ-Archirodon και Mytilineos-Intrakat-Wade Adams.

Αντίστοιχα, για το Marina Tower, τον ουρανοξύστη του Ελληνικού που θα έχει 45 ορόφους και ύψος 200 μέτρα, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ανακοινωθεί ο εργολάβος που θα λειτουργήσει ως σύμβουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου που έχει αναλάβει τη μελέτη και τα πρώτα έργα αναμένονται να ξεκινήσουν εντός του έτους.
Μεγάλο ενδιαφέρον για εμπορικά και οικιστικά ακίνητα

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και για το σκέλος των εμπορικών κέντρων που θα αναπτυχθούν επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, καθώς ενδεικτικά, η ζήτηση για καταστήματα μόδας ανέρχεται ήδη στο 147% του διαθέσιμου χώρου.

Αντίστοιχα για τον ουρανοξύστη αναμένεται εντός του 2022 να καταβληθούν οι προκαταβολές από τους αγοραστές, μαζί με την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Οι προκαταβολές ανέρχονται στο 20% της αξίας του έργου και με δεδομένο πως αυτό φτάνει στα 500 εκατ. ευρώ στα ταμεία της Lamda θα εισρεύσουν 100 εκατ. ευρώ.
Όσο για τις 27 βίλες που θα δημιουργηθούν στο Ελληνικό, με συνολικό τίμημα 182 εκατ. ευρώ, οι προκαταβολές –που ανέρχονται στο 50% της αξίας- θα καταβληθούν με την υπογραφή των συμβολαίων, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων θα γίνε εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Επιπλέον, στο σκέλος των condominiums, θα ανεγερθούν περίπου 100 διαμερίσματα, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ ενώ οι σχετικές συμφωνίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου διμήνου.

Συνολικά, στο σκέλος των κατοικιών, όραμα της Lamda Development αποτελεί να ανεγερθούν περίπου 10.000 σπίτια, συνολικού εμβαδού 1 εκατ. τετραγωνικών μέτρων σε ορίζοντα 15-20 ετών από σήμερα, όταν και θα ολοκληρωθεί το έργο στο Ελληνικό.
Αντίστοιχα, εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα Mall ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και ο operator για τα ξενοδοχεία, τα οποία και αναπτύσσονται σε συνεργασία με την Temes και αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους την Άνοιξη του 2025, όταν είναι προγραμματισμένο να ανοίξει και το Integrated Casino Resort.

Τέλος, αναφορικά με τα κτήρια γραφείων, το πλάνο είναι να ξεκινήσουν από το 2028 και μετά.

«Θωρακισμένοι» απέναντι στον πληθωρισμό

Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και την αύξηση του πληθωρισμού, ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως όντως υπάρχει επιβάρυνση στα κόστη, όμως το έργο παραμένει εντός προϋπολογισμού. Και προέβλεψε ότι από το 2023 οι πληθωριστικές πιέσεις θα αμβλυνθούν, με τον τιμάριθμο να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 3% ετησίως. Επιπλέον ανέφερε ότι στο real estate ο πληθωρισμός κόστους μεταφέρεται –έστω και με καθυστέρηση- στον τελικό αγοραστή, άρα δεν τίθεται θέμα ανησυχίας. Αντίστοιχα, τόνισε πως, μολονότι θα υπάρξουν επιπλέον κόστη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, η Lamda Development διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια. Εξετάζει όμως πώς θα είναι η αναλογία τραπεζικού δανεισμού με άλλα δανειακά εργαλεία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ