ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σενάρια για την νομική μορφή των μέτρων-ρεζέρβα

Τα σενάρια για την νομική μορφή των μέτρων-ρεζέρβα
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Το νομικά εργαλεία με τα οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε ύστερο χρόνο το προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χουλιαράκης και οι επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με την νομική μορφή που θα μπορούσε να λάβει το πακέτο των προληπτικών μέτρων δηλαδή εάν θα περιληφθεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε προεδρικό διάταγμα ή σε κοινό νόμο.

Στη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας που συμμετείχαν νομικοί του υπουργείου Οικονομικών και του Μαξίμου, παρουσία του κ . Χουλιαράκη, παρέθεσαν τις επιλογές, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το προληπτικό πακέτο μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ένα από τα σενάρια που εξετάστηκε είναι στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2016-2019 που θα καταθέσει σύντομα η κυβέρνηση στη Βουλή να περιληφθεί εξουσιοδοτική διάταξη, η οποία να προβλέπει την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Σε αυτό θα εμπεριέχονται μία σειρά από δημοσιονομικές παρεμβάσεις συμβατές με όσα προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος με το δημόσιο λογιστικό, (περικοπές δαπανών).

Δεδομένης της άρνησης της κυβέρνησης να νομοθετήσει εκ των προτέρων τα μέτρα που ζητά το ΔNT η λύση της εξουσιοδοτικής διάταξης ενδεχομένως να αποτελέσει τη χρυσή τομή στη λύση του προβλήματος, καθώς λειτουργεί ως ο αυτόματος μηχανισμός. Αυτός θα εμπεριέχει ήδη προσδιορισμένα μέτρα και η ενεργοποίησή του θα γίνεται σε χρόνο προγενέστερο του εντοπισμού της απόκλισης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, προκειμένου να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα.

Η θέση του Μαξίμου

«Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν» αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε πριν από λίγο το Μαξίμου. Το σημείωμα αναλυτικά αναφέρει:

«1. Η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επαναληφθεί αύριο. Ο Ντ. Τουσκ έχει ζητήσει από τον Α. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.

Στην ίδια κατεύθυνση αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».

Ανάλογη δήλωση έχει κάνει ο Πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα:

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό. Η διακύβευση είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αποφευχθεί η κρίση στην Ελλάδα, στην πορεία προς το δημοψήφισμα στην Βρετανία, ειδικά τώρα που εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015. Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει μια λύση, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει συγκαλέσει εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

1. Δημοσιεύματα ανακινούν όλο και περισσότερο το επιχείρημα ότι «η λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους είναι γνωστή από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».

Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση). Επιπλέον, ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους. Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία.

2. Είναι λυπηρό – αλλά αληθές – ότι κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους και τις δικές τους επιδιώξεις, ελπίζουν είτε η διαπραγμάτευση να μην καρποφορήσει, είτε η κυβέρνηση να εξαναγκαστεί στην νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Με τις τελευταίες εξελίξεις, δυσκολεύονται πια να κρατήσουν ακόμα και τα προσχήματα, παρέχοντας ανέλπιστη στήριξη σε όσους επιδιώκουν να δυναμιτίσουν την διαπραγμάτευση. Αυτοί που επενδύουν σε μια εξέλιξη σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη ή να διασώσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντά τους, θα διαψευσθούν. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ