ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη από ΗΠΑ στις θέσεις του ΔΝΤ για μέτρα-ρεζέρβα

Στήριξη από ΗΠΑ στις θέσεις του ΔΝΤ για μέτρα-ρεζέρβα

Τη στήριξή τους στις θέσεις του ΔΝΤ για τα μέτρα ρεζέρβα εξέφρασαν οι ΗΠΑ, την ώρα που η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών εξελίσσεται σε θρίλερ, μετά και το αδιέξοδο του Eurogroup.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως συντάσσεται απόλυτα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Σιτς (Nathan Sheets) ξεκαθάρισε σήμερα πως η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στα χρήματα του ΔΝΤ στην επόμενη φάση διάσωσης, εάν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, δηλαδή στις περικοπές που απαιτεί το Ταμείο.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει την επιμονή του Ταμείου για αναδιάρθρωση του σχεδίου διάσωσης, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, με περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους δανειστές.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος και φαίνεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συντάσσονται με αυτή τη θέση.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οχυρώνεται δε πίσω από το επιχείρημα πως «οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο», το οποίο ωστόσο κατά τους δανειστές δεν είναι ακριβές, δεδομένου ότι η εμπειρία των Μνημονίων έχει δείξει ότι μπορούν να επιβληθούν μέτρα και αναδρομικά και με εφαρμογή στο μέλλον όπως έχει συμβεί σε δεκάδες περιπτώσεις από το 2010 έως σήμερα.

Δεδομένου ότι είναι η στάση του Ταμείου που θέτει προσκόμματα στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει ανοικτά στους ηγέτες της ζώνης του ευρώ θέμα ΔΝΤ στην επιδιωκόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε επίσης:

Θέμα ΔΝΤ θέτει ξανά η ελληνική κυβέρνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ