ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχεται νέο «ηλεκτροσόκ» - Στα ύψη το ρεύμα στην Ελλάδα

Ερχεται νέο «ηλεκτροσόκ» - Στα ύψη το ρεύμα στην Ελλάδα
Η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο INTIME

Η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο και σήμερα διαμορφώθηκε στα 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 281,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χθεσινό κλείσιμο, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο κατά 28,56%.

Αυτό συνέβη διότι στο σημερινό μείγμα παραγωγής το φυσικό αέριο μετείχε με ποσοστό 53,68%, οι ΑΠΕ με ποσοστό 16,25% και ο λιγνίτης με ποσοστό 16,3%.

Καθώς η τιμή του φυσικού αερίου για παράδοση Απριλίου στην ολλανδική αγορά TTF εκτοξεύθηκε σήμερα έως τα 197 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), πριν αποκλιμακωθεί στα 184 ευρώ ανά μεγαβατώρα εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, συνακόλουθα και η ελληνική χονδρεμπορική αγορά πήρε φωτιά.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανεβαίνει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας.

Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας ενισχύθηκαν και έφτασαν τα 109 εκατ. κ.μ., δηλαδή στο ανώτατο σημείο δυναμικότητας.

Η νέα έντονη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου αποδίδεται, σύμφωνα με ξένους αναλυτές, στην απροθυμία Ευρωπαίων εμπόρων να κλειδώσουν νέες ποσότητες απευθείας από την Gazprom.

Αν και οι προμήθειες ενέργειας μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, και οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου παρέμειναν σταθερές, οι traders δηλώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές διακοπές οι οποίες ανεβάζουν τις τιμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ