ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταρρίπτονται τα ρεκόρ ανόδου των τιμών στην ενέργεια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταρρίπτονται τα ρεκόρ ανόδου των τιμών στην ενέργεια
Η τραγωδία με τον πόλεμο στη Ουκρανία έχει πολλαπλασιάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης INTIME

Η τραγωδία με τον πόλεμο στη Ουκρανία έχει πολλαπλασιάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, η οποία ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο.

Χθες οι τιμές στο ευρωπαϊκό hub φυσικού αερίου της Ολλανδίας πήραν την... ανηφόρα, με ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις που έφτασαν στα – πρωτοφανή στα χρονικά – επίπεδα των 212 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ξεπερνώντας και το «υψηλό» της Τετάρτης των 193,95 ευρώ.

Ετσι, καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ των 162 ευρώ/MWh της 21ης Δεκεμβρίου 2021. Είναι αξιοσημείωτο ότι μια ημέρα πριν από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία η τιμή ήταν στα 80 ευρώ/MWh.

Δυσμενέστερη είναι η εικόνα της αγοράς που δίνεται μέσω των προθεσμιακών συμβολαίων αερίου τα οποία κινούνται για τον Μάιο στα 194 ευρώ/MWh, γεγονός που «θολώνει» τον ορίζοντα για αποκλιμάκωση των τιμών.

Το εφιαλτικό ράλι των ανατιμήσεων στο αέριο παρέσυρε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Ειδικά χθες έφτασε τα 434, 28 ευρώ/MWh στη Βρετανία και από 350 ευρώ έως 388 ευρώ στις υπόλοιπες χώρες, με εξαίρεση την Ισπανία και την Πορτογαλία (340,7 ευρώ). Στην Ελλάδα την Παρασκευή η μεγαβατώρα «έπιασε» τα 362,22 ευρώ, από 281,75 ευρώ την Πέμπτη, 254.9 ευρώ την Τετάρτη και 175.61 ευρώ/MWh μία εβδομάδα πριν (25 Φεβρουαρίου).

Με ανοιχτές τις στρόφιγγες του αερίου δεν δικαιολογείται η απόλυτη ταραχή στην αγορά. Σε αυτή τη δίνη, εάν στραγγίξουν οι αγωγοί, δεν θα υπάρχει οροφή για το αέριο.

Με το σκηνικό τρόμου να παραμένει, η κυβέρνηση θα συνεχίσει και τον Μάρτιο τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου. Ηδη έχει φτάσει στους παρόχους επιστολή του υπουργείου Ενέργειας, με την οποία τους ενημερώνει ότι θα συνεχιστεί περίπου η ίδια πολιτική με εκείνη του Φεβρουαρίου (θα επιδοτεί τις πρώτες 310 kWh αντί για 300 kWh), αν και η τρελή πορεία των τιμών εξανεμίζει πλέον το όποιο όφελος για τους καταναλωτές.

Το νέο «πακέτο» θα φτάνει περί τα 350 εκατ. ευρώ με την επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές να είναι κατάτι αυξημένη, δηλαδή στα 40,3 ευρώ (από 39 τον Φεβρουάριο). Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση αυξάνεται στα 52,7 ευρώ (από 51 ευρώ), ενώ οι δικαιούχοι Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης επιδοτούνται με 170 ευρώ ανά 1.000 kwh δίχως όριο κατανάλωσης.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση παραμένει στα 65 ευρώ/MWh. Στο φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα την εκπτωτική τους πολιτική συνεχίζουν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ