ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Νέα υποβάθμιση από τον Fitch – Αναστέλλει η Κεντρική Τράπεζα την πώληση ξένων νομισμάτων

Ρωσία: Νέα υποβάθμιση από τον Fitch – Αναστέλλει η Κεντρική Τράπεζα την πώληση ξένων νομισμάτων
Όσο περισσότερο πέφτει η αξιολόγηση, τόσο λιγότεροι δανειστές θα δείχνουν εμπιστοσύνη στη Ρωσία και θα είναι διατεθειμένοι να συνάπτουν συμφωνίες δανεισμού με λογικά επιτόκια AP Photo/Dmitri Lovetsky

Υποβαθμίστηκε εκ νέου το αξιόχρεο της Ρωσίας από τον οίκο Fitch, ενώ η ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την αναστολή πώλησης ξένων νομισμάτων έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο οίκος Fitch είχε ήδη τοποθετήσει στις αρχές Μαρτίου το μακροπρόθεσμο χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία αυτών που ενδέχεται να πάψουν να εξυπηρετούνται, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων ομοβροντιών οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα λόγω της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, το υποβάθμισε ακόμη περισσότερο, από τη βαθμίδα «B» στη «C», κάνοντας λόγο για «εξελίξεις που υπονόμευσαν περαιτέρω» τη βούληση της Μόσχας να συνεχίσει «να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος της».

Όσο περισσότερο πέφτει η αξιολόγηση, τόσο λιγότεροι δανειστές θα δείχνουν εμπιστοσύνη στη Ρωσία και θα είναι διατεθειμένοι να συνάπτουν συμφωνίες δανεισμού με λογικά επιτόκια.

Αιτιολογώντας αυτή την απόφαση, ο Fitch επικαλείται προεδρικό διάταγμα που υπογράφτηκε την 5η Μαρτίου και μπορεί να επιτρέψει η Ρωσία να αποπληρώνει τους πιστωτές της σε συγκεκριμένες χώρες με ρούβλια, όχι με ξένο νόμισμα. Ακόμη, ο οίκος σημειώνει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τη μεταφορά ορισμένων αξιογράφων σε μη μόνιμους κατοίκους, καθώς και το αμερικανικοβρετανικό εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Θεωρεί ενδεχόμενο να προκριθεί «τουλάχιστον» η «επιλεκτική χρεοκοπία», και πιθανό τεχνικά εμπόδια, ιδίως τα προσκόμματα στη μεταφορά κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, να μειώσουν τη δυνατότητα και τη βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό δημόσιο χρέος της.

Αν κηρυχθεί στάση πληρωμών από τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη από το 1998.

Αναστολή της πώλησης ξένων νομισμάτων από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, εν μέσω των αυστηρών κυρώσεων από τη Δύση, ανακοίνωσε πως μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 9ης Σεπτεμβρίου 2022, «οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πωλούν ξένα νομίσματα στους πολίτες», προσθέτοντας πάντως ότι οι Ρώσοι θα μπορούν να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα με ρούβλια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής «ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής και ποσού».

Η εκταμίευση ρευστού από λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα στις ρωσικές τράπεζες θα περιοριστεί εξάλλου στις 10.000 δολάρια ΗΠΑ ως την 9η Σεπτεμβρίου ενώ το υπόλοιπο ποσό δεν θα μπορεί να αναληφθεί παρά μόνο σε ρούβλια βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ανεξαρτήτως του νομίσματος στο οποίο έχει ανοιχτεί οποιοσδήποτε λογαριασμός, η ανάληψη δεν θα μπορεί να γίνει παρά μόνο σε δολάρια και μόνο στα ταμεία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα που τονίζει ακόμη πως κάθε κίνηση αυτού του είδους θα χρειάζεται «αρκετές ημέρες» για να ολοκληρωθεί.

Το ρούβλι υποχώρησε τη Δευτέρα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι των ξένων νομισμάτων, καθώς η Ρωσία πλήττεται από δυτικές κυρώσεις άνευ προηγουμένου, οι οποίες βάζουν ειδικά στο στόχαστρο τον ρωσικό κεντρικό πιστωτικό θεσμό και τις περισσότερες ρωσικές μεγάλες τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ