ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου - Στα 116,5 ευρώ η μεγαβατώρα

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου - Στα 116,5 ευρώ η μεγαβατώρα
AP / Sergei Grits

Μετά από ολονύκτιες διαβουλεύσεις οι «27» της ΕΕ μετέθεσαν τις όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν σήμερα αποκλιμάκωση.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), καταγράφει πτώση 7,8% στα 116,5 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).

Το συμβόλαιο για τον Μάιο σημειώνει πτώση 7,4% στα 115,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα σχέδια για την ανεξαρτητοποίησή της από όλα τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα «πολύ πριν από το 2030» και τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Την ίδια ημέρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν άμεση απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων σε αντίποινα για την αυξανόμενη επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Ευρώπη εξαρτάται πολύ περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, γεγονός που καθιστά την εφαρμογή μιας απαγόρευσης στην ΕΕ πολύ πιο δαπανηρή για την ίδια την ένωση.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία που είναι αυστηρότερες από κάθε άλλη φορά δημιουργούν σοβαρή ανησυχία στους επενδυτές.

Να σημειωθεί πως η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει.

Μια διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο θα σημαίνει πως οι ενεργειακοί πάροχοι της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν από άλλες πηγές φυσικό αέριο για να περάσουν την χειμερινή περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ