ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπάνα» από την ΕΚΤ στην Τράπεζα Κύπρου για «υψηλού βαθμού ανάρμοστη συμπεριφορά»

«Καμπάνα» από την ΕΚΤ στην Τράπεζα Κύπρου για «υψηλού βαθμού ανάρμοστη συμπεριφορά»
Ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο SSM, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 575.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου AP

Ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο SSM, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 575.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, διότι μετέφερε ρευστότητα σε θυγατρικές της χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από την εποπτική αρχή.

Το 2016, ενόψει της κατάστασης ρευστότητας που επικρατούσε τότε στην τράπεζα, η η Τράπεζα Κύπρου έπρεπε να ζητά έγκριση από την ΕΚΤ για οποιαδήποτε μεταφορά κεφαλαίου ή ρευστότητας σε οποιαδήποτε από τις θυγατρικές της.

Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017 η Τράπεζα Κύπρου πραγματοποίησε σκόπιμα πολυάριθμες μεταφορές σε θυγατρικές της χωρίς να ζητήσει την έγκριση της εποπτικής αρχής.

Αυτό συνέβη παρά την προφανή γνώση αυτής της απαίτησης και αφού η τράπεζα είχε ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ σε πολλές άλλες περιπτώσεις παροχής ρευστότητας κατά την ίδια περίοδο.

Αυτή η πρακτική εμπόδισε την ΕΚΤ να αξιολογήσει σωστά την προληπτική κατάσταση της τράπεζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και, ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται ως «υψηλού βαθμού ανάρμοστη συμπεριφορά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ