ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύστημα εισροών-εκροών και στα πλοία που μεταφέρουν καύσιμα

Σύστημα εισροών-εκροών και στα πλοία που μεταφέρουν καύσιμα
Πλοίο που μεταφέρει καύσιμα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισρoών - εκροών έχουν την υποχρέωση να εγκαταστήσουν όλα τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα καυσίμων, εντός των επομένων 12 μηνών ή στον πρώτο κατά το νόμο δεξαμενισμό τους.

Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στην Κοινή Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός προδιαγραφών και απαιτήσεων για την έγκριση πλωτών μέσων μεταφοράς καυσίμων ναυτιλίας ως πλωτών εφοδιαστικών μέσων», σύμφωνα με την οποία όλα τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα καυσίμων, ένα μήνα μετά την εγκατάσταση του συστήματος, θα αποστέλλουν καθημερινά τα σχετικά στοιχεία των εισροών - εκροών τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ενώ θα εφοδιαστούν και με ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού της θέσης τους (GPS).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, εντάσσεται στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και συμβάλλει στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και ειδικά των ναυτιλιακών καυσίμων.

Παράλληλα, καλύπτεται η ανάγκη για την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα και καθορίζονται οι απαιτήσεις για συμμόρφωση, καταγραφή, λειτουργία και διασφάλιση των μετρήσεων.

Επίσης, καθορίζονται οι διαδικασίες και οι προδιαγραφές, με την εγκατάσταση Ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης (σύστημα GPS), συλλογής και αποστολής δεδομένων, στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα και η ηλεκτρονική αποστολή τους στο Κέντρο.

«Ο αγώνας κατά του λαθρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι δύσκολος και καθημερινός, αλλά η κυβέρνηση προχωρώντας και εφαρμόζοντας αποφάσεις, όπως η συγκεκριμένη, δημιουργεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές για την καταπολέμησή τους», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ