ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018 προχώρησε η Fed

Στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018 προχώρησε η Fed
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης AP

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% με 0,50% την Τετάρτη, συνεπής με τις ανακοινώσεις της.

Η απόφαση λήφθηκε με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά, καθώς ο Τζέιμς Μπούλαρντ τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά επτά φορές την εφετινή χρονιά.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τώρα ότι θα διαμορφωθεί στο 4,3% το 2022 έναντι πρόβλεψης για πληθωρισμό 2,6% τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,7% το 2023 και στο 2,3% το 2024.

Παράλληλα, υποβαθμίζουν σημαντικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τη φετινή χρονιά, στο 2,8% από 4% που προέβλεπαν προηγουμένως.

Αμετάβλητη παρέμεινε η πρόβλεψη για το ποσοστό της ανεργίας το 2022, στο 3,5%.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), τόνισε ότι η FOMC αποφάσισε να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις στις εναπομείνασες συνεδριάσεις της Επιτροπής φέτος, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να είναι ευέλικτη λόγω του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει και σε αυξήσεις επιτοκίων μεγαλύτερες των 25 μονάδων βάσης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται να ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της, ύψους σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων, με τον περιορισμό των περιουσιακών της στοιχείων, σε μία από τις μελλοντικές συνεδριάσεις της.

«Αναμένουμε να ανακοινώσουμε την έναρξη της μείωσης του ισολογισμού σε μια προσεχή συνεδρίαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάουελ. «Κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επιτόκια και τον ισολογισμό, θα δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ευρύτερες συνθήκες στις αγορές και στην οικονομία και θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας ώστε να στηρίξουμε τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να προσαρμόσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, ο Πάουελ τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδιά της εάν χρειαστεί πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη.

«Ο τρόπος που σκεφτόμαστε είναι πως κάθε συνεδρίαση είναι μια ζωντανή συνεδρίαση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα εξετάζουμε τις εξελισσόμενες συνθήκες και εάν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν σκόπιμο να προχωρήσουμε ταχύτερα, τότε θα το κάνουμε».

«Δεν μπορώ να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος ως προς αυτό. Αλλά σίγουρα είναι μια πιθανότητα κατά τη διάρκεια της χρονιάς», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Fed.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η Fed εκτιμά πως θα επιστρέψει στον στόχο του 2%, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ