ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 16,6 ευρώ η μέση πρόσθετη επιδότηση ανά παροχή τον Απρίλιο

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 16,6 ευρώ η μέση πρόσθετη επιδότηση ανά παροχή τον Απρίλιο
Στα 16,6 ευρώ η μέση πρόσθετη επιδότηση ανά παροχή τον Απρίλιο Pixabay

Με την χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να σημειώνει το Μάρτιο αύξηση 46% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε την επέκταση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 312 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν τον Ιανουάριο ήταν στα 227 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τον Φεβρουάριο στα 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 5 φορές υψηλότερη από τον περσινό αντίστοιχο μήνα του 2021.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

  • Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες ανά μήνα αυξάνεται από 39 ευρώ τον Μάρτιο σε 72 ευρώ τον Απρίλιο, ποσοστό αύξησης 80%.
  • Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες ανά μήνα κατανάλωσης επιδοτούνται με 270 ευρώ, από 150 ευρώ τον Μάρτιο.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 - 300 κιλοβατώρες επιδοτείται με 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 110 ευρώ τον Μάρτιο.
  • Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) από 53 ευρώ τον Μάρτιο αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. Δηλαδή στα ευάλωτα νοικοκυριά επιδοτείται με 290 ευρώ η μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο ανέρχεται στα 218 εκατ. ευρώ, από 148 εκατ. τον Μάρτιο, ήτοι είναι αυξημένη κατά 47% όσο και η αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρόσθετη αύξηση του κονδυλίου κατά 70 εκατ. ευρώ σε μηναία βάση εάν διαιρεθεί με τις περίπου 4,2 εκατ. παροχές αναλογεί σε πρόσθετη επιδότηση 16,6 ευρώ ανά παροχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ