ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό αξιολόγηση από την Κομισιόν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

Υπό αξιολόγηση από την Κομισιόν τα  κυβερνητικά μέτρα στήριξης
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας AP

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας από την ενεργειακή κρίση. Ειδικά, δε το μέτρο της επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό μέρους της τιμής πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) για τον Απρίλιο.

Καθώς η επιδότηση αυτή δεν θα δοθεί απευθείας στους καταναλωτές, αλλά θα πληρωθεί στα διυλιστήρια της χώρας, αυτό σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία συνιστά κρατική ενίσχυση (State Aid).

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρωτήθηκε από το newsbomb.gr για τις κυβερνητικές εξαγγελίες και ειδικά για την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης ανέφερε τα εξής:

«Δεν έχουμε συγκεκριμένο σχόλιο. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να χορηγήσουν κρατική ενίσχυση και να αξιολογήσουν εάν ένα μέτρο που περιλαμβάνει κρατική ενίσχυση πρέπει να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Η Επιτροπή διαβουλεύθηκε με τα κράτη μέλη για να αξιολογήσει ποια μέτρα κρίνονται απαραίτητα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης. Βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ, αυτά θα μπορούσαν να συμπληρώσουν την υπάρχουσα δυνατότητα, ώστε τα κράτη μέλη να μετριάσουν τις ζημίες που προκλήθηκαν άμεσα από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων άμεσων επιπτώσεων από τις οικονομικές κυρώσεις ή άλλων περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται ως αντίποινα.

Η Επιτροπή αξιολογεί ταχέως τις απαντήσεις των κρατών μελών, προκειμένου να οριστικοποιήσει τη θέση της σχετικά με ένα νέο Προσωρινό Πλαίσιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ