ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

World Happiness Report 2022: Η Ελλάδα η 58η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο σε σύνολο 146 χωρών

World Happiness Report 2022: Η Ελλάδα η 58η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο σε σύνολο 146 χωρών
Η Ελλάδα η 58η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο σε σύνολο 146 χωρών Pixabay

Η Φινλανδία στέφθηκε ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για πέμπτη συνεχή χρονιά, με σημαντική διαφορά μπροστά από τις άλλες χώρες που μετέχουν στην κατάταξη του World Happiness Report 2022.

Η Δανία διατήρησε τη δεύτερη θέση όπως, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Η Ισλανδία ξεπέρασε την Ελβετία και κατετάγη στην τρίτη θέση και η Ολλανδία συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα.

Η Ελλάδα κατετάγη 58η σε σύνολο 146 χωρών. Από τους ποιοτικούς δείκτες της έκθεσης, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι 138η στην κατάταξη υπό τον τίτλο «ελευθερία να κάνετε επιλογές ζωής».

Οι ΗΠΑ κατατάχθηκαν στην 16η θέση, ανεβαίνοντας τρεις θέσεις από το 2021.

«Το δίδαγμα από την Έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η κοινωνική υποστήριξη, η γενναιοδωρία και η ειλικρίνεια στην διακυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία», δήλωσε ο Τζέφρι Σακς, διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Κατά τη διάρκεια των δέκα ετών διεξαγωγής της έρευνας, τα μεγαλύτερα κέρδη σε επίπεδο ευτυχίας σημειώθηκαν στη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και οι μεγαλύτερες μειώσεις σε επίπεδο ευτυχίας σημειώθηκαν στον Λίβανο, τη Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν.

Οι συντάκτες της έκθεσης εντόπισαν, κατά μέσο όρο, μια μακροπρόθεσμη μέτρια ανοδική τάση στο άγχος, την ανησυχία και τη θλίψη στις περισσότερες χώρες, καθώς και «μια ελαφρά μακροπρόθεσμη μείωση στην απόλαυση της ζωής».

Η έκθεση χρησιμοποιεί δεδομένα παγκόσμιας έρευνας για να αναφέρει πώς οι άνθρωποι αξιολογούν τη ζωή τους σε 146 χώρες σε όλο τον κόσμο, με την κατάταξη να βασίζεται σε μέσο όρο τριών ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ