ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία στον ορίζοντα βλέπει ο Ντάισελμπλουμ

Συμφωνία στον ορίζοντα βλέπει ο Ντάισελμπλουμ
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Συμφωνία στον ορίζοντα βλέπει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας πως «είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση».

Ο πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα la Stampa, ξεκαθαρίζει ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα που δεν θα μπουν άμεσα σε ισχύ, προσθέτοντας πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο Ecofin του Άμστερνταμ.

«Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ», τονίζει χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει κάποιες νέες αναφορές σχετικά με ενδεχόμενο Grexit, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως «είναι ένα ευαίσθητο θέμα και ο κόσμος εκνευρίζεται εύκολα. Η ερώτησή μου είναι: "το να ανησυχούμε βοηθά; Πρέπει να είμαστε σοβαροί". Υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό έχω να πω».

Ερωτηθείς αν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για την Μεγάλη Πέμπτη Eurogroup, σημείωσε πως «είναι θέμα χρόνου» και πως «χρειάζεται εναλλακτική προσέγγιση».

Σχετικά με την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα ο επικεφαλής του Eurogroup υπογραμμίζει ότι «πριν από ένα χρόνο ήταν μηδενική, αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου». «Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το αίτημα για σύγκληση έκτακτης Ευρωπαϊκής Συνόδου, εκτιμά ότι «δεν θα βοηθούσε» από τη στιγμή που «το Eurogroup πρέπει και μπορεί να λύσει το θέμα. «Θα ειδωθούμε και πάλι στις 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ