ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία στρέφεται στην Ινδία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης

Η Ρωσία στρέφεται στην Ινδία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης
Η Ρωσία στρέφεται στην Ινδία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης Pixabay

Η Ρωσία στρέφεται τώρα και προς την Ινδία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που της προκαλούν οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας βρίσκεται σε αρχικές διαβουλεύσεις σχετικά με συμφωνία ανταλλαγής ρουπίων και ρουβλίων που θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι εξαγωγές στη Ρωσία, αφού οι δυτικές κυρώσεις έβαλαν φρένο στους διεθνείς μηχανισμούς πληρωμών για τη Μόσχα. Εάν προχωρήσουν οι συνομιλίες αυτές η Ινδία θα μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει μεγαλύτερες ποσότητες σε ρωσική ενέργεια και άλλα αγαθά.

Στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα της Ινδίας – Reserve Bank of India (RBI) – διαβουλεύεται με την κυβέρνηση και τις κρατικές τράπεζες για να αξιολογήσει το μέγεθος των απαιτούμενων πληρωμών σε ρούβλια και για να αποφασιστεί ποιες τράπεζες θα μπορούν να παρέχουν την υπηρεσία, αναφέρεται.

Ο μηχανισμός, ο οποίος θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με τη λειτουργία λογιστικού βιβλίου όπου οι έμποροι γράφουν πληρωμές και υποχρεώσεις, θα επέτρεπε σε ινδικές και ρωσικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να έχουν μεγάλες συναλλαγές παρακάμπτοντας παράλληλα την ανάγκη χρήσης δολαρίων ΗΠΑ – το κυρίαρχο νόμισμα του διεθνούς εμπορίου – και μειώνοντας τον κίνδυνο πιθανών κυρώσεων από τις ΗΠΑ αναφέρει η «Washington Post». Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται τρεις ινδούς αξιωματούχους για τις συνομιλίες αυτές.

Οπως είπε μια τέτοια πηγή, «το 85% του πετρελαίου της Ινδίας προέρχεται από εισαγωγές, επομένως αναζητούμε πάντα καλές επιλογές (…) Αν αυτό περιλαμβάνει ένα καλό πακέτο που προέρχεται από τη ρωσική πλευρά και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για αγορές από τη Ρωσία, τότε ας το αποδεχτούμε».

Την ίδια στιγμή οι δύο χώρες διατηρούν τους στενούς τους υπάρχοντες δεσμούς σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμφώνησε να αγοράσει 3 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση, όπως δήλωσε ινδός αξιωματούχος την Πέμπτη στην αμερικανική εφημερίδα. Η αγορά, η οποία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τη «Wall Street Journal», είναι σχετικά μικρή δεδομένης της παραγωγής της Ρωσίας και της ινδικής ζήτησης.

Ομως ο όγκος θα μπορούσε να αυξηθεί τους επόμενους μήνες και να ενισχύσει την αυξανόμενη αντίληψη ότι η Ινδία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τους εκτεταμένους εμπορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Μόσχα, ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προτρέπουν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να απομονώσουν τη Ρωσία.

Η Ινδία αποφεύγει να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μένει αμέτοχη στη συμμαχία της Δύσης κατά της Μόσχας. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ινδία έχει δεχτεί επικρίσεις από αμερικανούς πολιτικούς αφού απείχε επανειλημμένα από την άσκηση πιέσεων προς τη Ρωσία μέσω του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν πιο σκληρή γλώσσα κατά της Ινδίας που θεωρείται κρίσιμος σύμμαχος της στρατηγικής των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Κίνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ