ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά σε δεινή θέση η επικεφαλής του ΔΝΤ - Για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης

Ξανά σε δεινή θέση η επικεφαλής του ΔΝΤ - Για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.  IMF Staff Photograph

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας, για τους λάθους λόγους, βρέθηκε ξανά η νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η Γκεοργκίεβα όταν ήταν επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας γνώριζε για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης από ανώτατο αξιωματούχο αλλά δεν πήρε μέτρα, παρότι δήλωνε ένθερμη υπερασπιστής των γυναικών θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για υπόθεση που αφορά τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ινδονησία το 2018, Ροντρίγκο Τσάβες, ο οποίος τώρα διεκδικεί την προεδρία της Κόστα Ρίκα.

Ο Τσάβες αντιμετώπισε πολλές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, οι οποίες οδήγησαν σε έρευνα τριών ετών με την Παγκόσμια Τράπεζα να ζητά συγγνώμη από τις εμπλεκόμενες γυναίκες. Ο Τσάβες υποβιβάστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα για «ανάρμοστη συμπεριφορά» το 2019 και έφυγε αμέσως μετά.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα βρέθηκε στη δίνη σκανδάλου και τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τις πληροφορίες που την ήθελαν να ασκούσε πιέσεις το 2018 για να τροποποιηθεί μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να εμφανιστεί βελτιωμένη η θέση της Κίνας.

Ειδικότερα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Ρόμερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχε κατηγορήσει την Γκεοργκίεβα ότι προσπάθησε να αποσιωπήσει τις διαφωνίες για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην έκθεση για για το επιχειρείν «Doing Business», εξαιτίας των οποίων ο ίδιος παραιτήθηκε από τον οργανισμό τον Ιανουάριο του 2018.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από ανεξάρτητο νομικό γραφείο, έβαζε στο στόχαστρο τη νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επειδή το 2017 άσκησε πιέσεις υπέρ της Κίνας με φόντο εκφοβισμούς και μια «τοξική κουλτούρα» εντός της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η οικονομολόγος από τη Βουλγαρία βρίσκεται στο τιμόνι του οργανισμού από τον Οκτώβριο του 2019 και διαδέχτηκε την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραιτήθηκε για να τεθεί επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ