ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αποδείξεις που «κουρεύουν» τον φόρο έως και 2.200 ευρώ

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αποδείξεις που «κουρεύουν» τον φόρο έως και 2.200 ευρώ
Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από γιατρούς αλλά και από παραϊατρικές υπηρεσίες θα μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος Pixabay

Έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 2.200 ευρώ τον χρόνο θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα υπηρεσίες από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων τα οποία βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από γιατρούς αλλά και από παραϊατρικές υπηρεσίες θα μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Στη λίστα με τα επαγγέλματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δικηγόροι, κομμώτριες, κουρείς, ψυκτικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, πατωματζήδες, γραφεία τελετών, οίκοι ευγηρίας, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, εκμεταλλευτές ταξί, φωτογράφοι, γυμναστήρια, σχολές χορού.

Με την απόφαση που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ενεργοποιείται το φορολογικό «μπόνους» που κερδίζουν για τέσσερα χρόνια, από το 2022 έως και το 2025, οι φορολογούμενοι οι οποίοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό χρήμα στις συναλλαγές τους με συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

  1. Από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα για υπηρεσίες που παρέχονται από συγκεκριμένα επαγγέλματα.
  2. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου και περιορίζεται μέχρι και το ύψος του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως. Οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις υπηρεσίες από τους επαγγελματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα θα έχουν έκπτωση φόρου έως 450 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους είναι μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.
  3. Οι δαπάνες αφορούν αποκλειστικά τον φορολογούμενο και δεν δύναται το τυχόν πλεονάζον ποσό να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης.
  4. Η έκπτωση του 30% των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα δεν εφαρμόζεται για τις δαπάνες που αφορούν στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, εφόσον το φυσικό πρόσωπο έχει τύχει εφαρμογής, μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος, των διατάξεων με τις οποίες παρέχεται έκπτωση φόρου για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.
  5. Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους αλλά και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι απόδειξη 100 ευρώ από γιατρό θα μετρά ως 200 ευρώ από την Εφορία, απόδειξη 300 ευρώ ως 600 ευρώ κ.ο.κ.
  6. Το μέτρο εφαρμόζεται για δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι στα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ