ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ράλι για τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου

Νέο ράλι για τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου
Η τιμή του φυσικού αερίου ανεβαίνει καθώς ο ψυχρότερος καιρός στο τέλος του χειμώνα σε συνδυασμό με μια πτώση των ροών από τη Νορβηγία επιβαρύνουν την αγορά AP

Αύξηση άνω του 10% έως τα 114 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφει σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά αναφοράς της Ολλανδίας (TTF).

Η τιμή του φυσικού αερίου ανεβαίνει καθώς ο ψυχρότερος καιρός στο τέλος του χειμώνα σε συνδυασμό με μια πτώση των ροών από τη Νορβηγία επιβαρύνουν την αγορά.

Οι νορβηγικές ροές μειώθηκαν εν μέσω απρογραμμάτιστων διακοπών στο κοίτασμα Skarv. Παράλληλα, θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου προβλέπονται στη βορειοδυτική Ευρώπη μέχρι περίπου στα μέσα Απριλίου.

Ωστόσο, το τέλος της περιόδου θέρμανσης αμβλύνει τις ανησυχίες για την προσφορά. Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ο χειμώνας με τα αποθέματα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει αρκετό φυσικό αέριο για να γεμίσει πλήρως τις αποθήκες της έως την 1η Οκτωβρίου και να ξεπεράσει τον στόχο του 90% που έθεσε η ΕΕ.

Το καλύτερο σενάριο πλήρωσης 100% αποθήκευσης μέχρι τον επόμενο χειμώνα προβλέπει ότι δεν θα διακοπούν οι ροές των ρωσικών αγωγών και οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλότερες από ό,τι στην Ασία, ώστε να προσελκυστούν φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Προς το παρόν, τον δεύτερο μήνα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη ρέει χωρίς διακοπές. Ερώτημα όμως παραμένει τι θα συμβεί με την απαίτηση της Μόσχας να γίνουν πληρωμές σε ρούβλι, κάτι που αρνείται η Δύση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ είπε για το θέμα αυτό τα εξής: «Είμαστε εντελώς ενάντια σε κάθε είδους εκβιασμό. Αυτές οι συμβάσεις βασίζονται σε ευρώ και δολάριο, και γι' αυτό προτείνουμε στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν τη Ρωσία σε ευρώ ή δολάριο. Εάν ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να το δεχτεί αυτό, να σκεφτεί τις συνέπειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ