ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά η καταγγελία εργαζομένων για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία

e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά η καταγγελία εργαζομένων για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία
Ο e-ΕΦΚΑ, έθεσε σε λειτουργία μία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, προκειμένου να διευκολύνει την επικοινωνία των εργαζομένων με τον φορέα για θέματα που αφορούν στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας Intime

Ο e-ΕΦΚΑ, έθεσε σε λειτουργία μία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, προκειμένου να διευκολύνει την επικοινωνία των εργαζομένων με τον φορέα για θέματα που αφορούν στον έλεγχο της ανασφάλιστης (αδήλωτης και υποδηλωμένης) εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, μέσω της υπηρεσίας «Καταγγελία εργαζόμενου–Δήλωση Απασχόλησης» https://www.efka.gov.gr/el/kataggelia-ergazomenoy-delose-apascholeses), στην ενότητα «Μισθωτοί», στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να υποβάλουν ηλεκτρονικά την καταγγελία τους για διεκδίκηση ενσήμων, λόγω μη ή ελλιπούς ασφάλισης.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία απευθύνεται στους εργαζόμενους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν έχουν ασφαλιστεί ορθά από τον εργοδότη τους και επιθυμούν να διεκδικήσουν την ασφαλιστική τακτοποίησή τους.

Παράλληλα, ο e-ΕΦΚΑ παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής καταγγελίας.

Συγκεκριμένα:

Για να υποβάλει ένας εργαζόμενος καταγγελία κατά επιχείρησης θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΦΜ της, ενώ, αν η καταγγελία του αφορά σε οικοδομοτεχνικό έργο, θα πρέπει να γνωρίζει το ονοματεπώνυμο/επωνυμία του ιδιοκτήτη/ανάδοχου εργολάβου και την ακριβή διεύθυνση του έργου.

Για περαιτέρω διευκόλυνση των εργαζομένων σημειώνεται ότι μπορούν να υποβάλουν καταγγελία, χρησιμοποιώντας το σχετικό Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ) ή Αριθμό Μητρώου Οικοδομοτεχνικού έργου (ΑΜΟΕ). Σε αυτήν την περίπτωση, τα υπόλοιπα στοιχεία του εργοδότη θα συμπληρωθούν αυτόματα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει την καταγγελία του εγγράφως στο ΠΕΚΑ που έχει τη χωρική αρμοδιότητα ελέγχου του τόπου απασχόλησής του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η καταγγελία για μη καταβολή δεδουλευμένων υποβάλλεται στην κατά τόπο αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας κι όχι στον e-ΕΦΚΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ