ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση του φόρου εισοδήματος για τους Γερμανούς θέλει ο Σόιμπλε

Μείωση του φόρου εισοδήματος για τους Γερμανούς θέλει ο Σόιμπλε
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/The European Union

Υπέρ της μείωσης του φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους και της αύξησης του φόρου στα έσοδα από τις αποδόσεις επενδύσεων, τάσσεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του 2017, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του.

Η Γερμανία εφαρμόζει ενιαίο φόρο 25% στα έσοδα ιδιωτών από την εκμετάλλευση κεφαλαίων και τα έσοδα από τις αποδόσεις επενδύσεων. Αυτόν τον λεγόμενο φόρο ρύθμισης είχε θεσπίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ (SPD), με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Οι επικριτές του τονίζουν ότι είναι άδικος διότι ευνοεί τους πλουσιότερους και τιμωρεί τους εργαζόμενους. Οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία φορολογούνται με προοδευτικούς συντελεστές που φθάνουν μέχρι και το 45%.

«Δεν ήμουν ποτέ φίλος αυτής της ρύθμισης», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. «Αλλά ο προκάτοχός μου Πέερ Στάινμπρουκ είχε δίκιο όταν τον δικαιολογούσε τότε, λέγοντας: "καλύτερα να έχουμε το 25% από κάτι παρά το 45% του τίποτα"».

Ο Σόιμπλε επισήμανε ότι η φορολόγηση των εισοδημάτων από κεφάλαια είναι όλο και πιο δύσκολη σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, στον οποίο πολλοί κρύβουν τον πλούτο τους σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους ή σε κράτη του εξωτερικού.

Ωστόσο πρόσθεσε πως η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανάμεσα σε όλα τα κράτη, καθώς και για να δημιουργηθεί ένα λεπτομερές μητρώο των ιδιοκτητών και των μετόχων εταιρειών, ταμείων, ιδρυμάτων και εταιρειών-βιτρινών.

«Αυτό δεν είναι εύκολο καθήκον από τεχνική άποψη, αλλά πλησιάζουμε», υποστήριξε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε πως το Βερολίνο θα μπορούσε να καταργήσει τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή 25% και να φορολογεί τα έσοδα από κεφάλαια με τον ίδιο τρόπο όπως και τους μισθούς.

«Τότε, στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, θα μπορούσαμε επίσης να σκεφτούμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα συνολικά», ανέφερε ο Σόιμπλε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ