ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Plan B της κυβέρνησης για ενδεχόμενη ολική διακοπή ροής ρωσικού φυσικού αερίου

Το Plan B της κυβέρνησης για ενδεχόμενη ολική διακοπή ροής ρωσικού φυσικού αερίου
Η Ελλάδα προετοιμάζεται για ενδεχόμενη ολική διακοπή ροής ρωσικού φυσικού αερίου AP

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Plan B της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση μίας ολικής διακοπής ροής ρωσικού φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και ιδίως ενόψει του ενδεχομένου η Μόσχα να απαιτήσει από τις χώρες που της επέβαλαν κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία, πληρωμές των ποσοτήτων με νόμισμα το ρούβλι αντί του ευρώ. 

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την εγκατάσταση μίας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα προκειμένου να είναι επαρκείς οι ποσότητες LNG για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα διερευνάται και η τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

Εως αύριο την Παρασκευή ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους - οφέλους στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Εως την ερχόμενη Τρίτη 5 Απριλίου ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το υπουργείο για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ (Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου της χώρας), για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

1. Το χρονικό διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου 2022.

2. Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 - Μαρτίου 2023.

3. Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 - Μαρτίου 2023.

Να σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα χρονικά διαστήματα ελήφθησαν υπόψη με βάση τα σενάρια που εκπονούν οι ευρωπαίοι ρυθμιστές και διαχειριστές.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Εως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ