ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν περισσότερο από 5% οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Υποχωρούν περισσότερο από 5% οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου
Προς αποδέσμευση μεγάλης ποσότητας αργού από τα στρατηγικά αποθέματα μεγάλων χωρών AP

Πτώση άνω του 5% καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανακοινώσεων για αποδέσμευση μεγάλης ποσότητας αργού από τα στρατηγικά αποθέματα μεγάλων χωρών.

Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχωρεί κατά 5,34% στα 107 δολάρια ανά βαρέλι και το αμερικανικό αργό κατά 6% στα 101 δολάρια ανά βαρέλι.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για μήνες από το στρατηγικό της απόθεμα (Strategic Petroleum Reserve, SPR), δήλωσαν τρεις πηγές ενημερωμένες σχετικά στην Ουάσινγκτον. Σκοπός είναι να πέσουν οι τιμές των καυσίμων.

Ο κ. Μπάιντεν θα αναφερθεί αργότερα σήμερα στις ενέργειες της κυβέρνησής του για την ενέργεια, ανήγγειλε ο Λευκός Οίκος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Μόσχα είναι ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες που ωθούν προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου.

Οι πηγές δεν διευκρίνισαν για πόσο καιρό σχεδιάζεται να διαρκέσει η διάθεση ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού την ημέρα στην αγορά από το στρατηγικό απόθεμα.

Πηγή στις ΗΠΑ είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζυγίζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει νέα ποσότητα αργού από το SPR για να συμβάλει να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά ενέργειας. Εάν προχωρήσει, ενδέχεται να πρόκειται ποσότητα από τα 30 εκατ. βαρέλια που διέθεσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων στα πρατήρια πλήττουν τον κ. Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, που επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) θα συζητήσουν αύριο Παρασκευή στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) την πιθανή αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους.

«Η ποσότητα της πιθανής κοινής αποδέσμευσης αποθεμάτων δεν έχει αποφασιστεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέγκαν Γουντς, της νεοζηλανδής υπουργού Ενέργειας.

Ο ΔΟΕ συγκάλεσε έκτακτη διυπουργική σύνοδο για αύριο.

Στις συνομιλίες αυτές αναμένεται να οριστεί «ο συνολικός όγκος» προτού ακολουθήσει η απόφαση για «την κατανομή κατά χώρα», εξήγησε η εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ