SPONSORED ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι, πώς και πού μπορούμε να ανακυκλώσουμε από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε

Τι, πώς και πού μπορούμε να ανακυκλώσουμε από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε

Δεν είναι λίγες οι φορές, που ενώ θέλουμε να συνεισφέρουμε στα θέματα που κυριαρχούν στην «ατζέντα» της επικαιρότητας -όπως είναι το περιβάλλον και η προστασία του πλανήτη μας- αισθανόμαστε πως αδυνατούμε. Ο λόγος είναι ότι πέρα από την αλλαγή του τρόπου ζωής μας, χρειαζόμαστε και την κατάλληλη ενημέρωση, ώστε να οργανώσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την πρακτική.

Τι σημαίνει αυτό; Πώς για να μπορέσουν οι πολίτες να ενσωματώσουν τις αρχές της βιωσιμότητας στην καθημερινή τους ρουτίνα, οφείλουν πρώτα-πρώτα να αναγνωρίσουν ποιο είναι το «τρίπτυχο» μίας επιτυχημένης διαδικασίας ανακύκλωσης παλιών, χαλασμένων, ξεχασμένων ηλεκτρικών συσκευών, είτε είναι μικρές είτε μεγάλες, έτσι ώστε να γίνουν «κοινωνοί» στο μεγαλύτερο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ελλάδα, το οποίο καλύπτει όλη τη χώρα, αλλά και όλες τις κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών.

Οι απαντήσεις που οφείλει να γνωρίζει ο καθένας, γύρω από τα καίρια ερωτήματα του εν λόγω ζητήματος, πηγάζουν από τρεις βασικές θεματικές, που δίνουν τη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει μέσω της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.: «Τι μπορώ να ανακυκλώσω;», «Πώς μπορώ να ανακυκλώσω;» «Πού μπορώ να ανακυκλώσω;».

Έχοντας όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες πληροφορίες, ο δρόμος προς έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής, θα «ανοίξει» για κάθε σπίτι που επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η πολυπόθητη μείωση του όγκου των σκουπιδιών και των ρύπων, η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, καθώς και ένα καλύτερο μέλλον για τη γενιά του αύριο.

#1. Τι μπορώ να ανακυκλώσω;

Το πρώτο «βήμα» για την σωστή ανακύκλωση συσκευών, είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι εκείνες που μπορούν να ανακυκλωθούν και ποιες όχι. Κάνοντας τη συγκεκριμένη διαλογή στο εσωτερικό του σπιτιού μας, έχουμε διανύσει τη μισή απόσταση, για έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής. Το ερώτημα έχει φυσικά μια πολύ απλή απάντηση: Μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρία. Επιπλέον, μπορούμε να ανακυκλώνουμε και κάθε χαλασμένο λαμπτήρα, αρκεί να μην έχει σπάσει.

Κάποια ενδεικτικά παραδείγματα για το είδος των συσκευών που μπορούμε να ανακυκλώσουμε είναι τα εξής: Ψυγεία, Πλυντήρια ρούχων, Πλυντήρια πιάτων, Φούρνοι μικροκυμάτων, Ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, Ηλεκτρικές σκούπες, Ρολόγια κάθε είδους, Υπολογιστές, Τηλέφωνα, Φωτιστικά Είδη κ.ά.

#2. Πώς μπορώ να ανακυκλώσω;

Η διαδικασία της ανακύκλωσης χαρακτηρίζεται αρκετά εύκολη, ενώ τα οφέλη της είναι μόνο θετικά για την κοινωνία και το περιβάλλον. Αυτό που είναι σημαντικό να αντιληφθούμε, είναι πως όλοι έχουμε στο σπίτι μας ηλεκτρικές συσκευές, που είτε δεν τις πετάμε, είτε τις αφήνουμε στα σκουπίδια και στον δρόμο. Πώς θα αλλάξει αυτό; Εάν ο καθένας από εμάς ξεχωριστά γνωρίζει τα σημεία συλλογής τους, τα οποία μπορούμε να βρούμε, αναζητώντας το κοντινότερο από τα περίπου 15.500 σημεία ανακύκλωσης, σε όλη τη χώρα.

Είτε πρόκειται για μικρές συσκευές είτε για μεγαλύτερες, η διαδικασία που ακολουθείται είναι σχεδόν η ίδια. Συγκεκριμένα, για μικρές συσκευές όπως καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις κ.ά., μπορούμε απλώς να τις εναποθέσουμε στους ειδικούς κάδους στα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε αλυσίδες super market, αλλά και σε συμβεβλημένα δημοτικά σημεία, όπως δημαρχεία, ΚΕΠ και ΚΑΠΗ.

Από την άλλη πλευρά, οι πιο ογκώδεις συσκευές, όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις κ.α., μπορούν να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία χάρη στην ανακύκλωση. Με την αγορά νέας ηλεκτρικής συσκευής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών παραλαμβάνουν την παλιά κατά την παράδοση, εντελώς δωρεάν. Επίσης, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον δήμο της περιοχής μας και να συνεννοηθούμε για τη μέρα και την ώρα αποκομιδής της συσκευής μας από το πεζοδρόμιο.

#3. Πού μπορώ να ανακυκλώσω;

Αφού γνωρίζουμε το «τι» και το «πώς», το «πού μπορώ να ανακυκλώσω;», είναι εύκολο να βρεθεί με ένα μόνο κλικ, στο πλήρες site της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να συμπληρώσουμε τη διεύθυνσή μας και να περιηγηθούμε ανάμεσα στα προτεινόμενα σημεία ανακύκλωσης, σε όλη τη χώρα, χάρη στα οποία όχι μόνο θα πληροφορηθούμε για το πού μπορούμε να ανακυκλώσουμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές, αλλά και να αισθανθούμε ότι εκπληρώνουμε ένα ηθικό καθήκον απέναντι στον εαυτό μας, τους συμπολίτες μας και το περιβάλλον.

Η διαδικασία αυτή συνεπώς, μάς φέρνει όχι μόνο ένα βήμα πιο κοντά σε κάποιο από τα 15.500 σημεία συλλογής σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως πιο κοντά σε ένα «αύριο», όπου χάρη στη συστηματική συμμετοχή των πολιτών και στην αγάπη μας για τον πλανήτη, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

Ακολουθώντας τον παραπάνω «οδηγό» ανακύκλωσης συσκευών, όχι μόνο δρούμε προληπτικά, πριν αυτές γίνουν σκουπίδια και μολύνουν το περιβάλλον, φροντίζοντας να μηδενίσουμε τη ζημία που θα υποστεί ο πλανήτης, αλλά παράλληλα φροντίζουμε να επιτευχθεί ο Εθνικός στόχος ποσοστού ανακύκλωσης Αποβλήτων Ηλεκτρικής και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, χάρη στο μεγαλύτερο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ελλάδα. Μοναδικό μας μέλημα, να είμαστε ενήμεροι για τα τρία ερωτήματα που θα μας παρακινήσουν να ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές και τις λάμπες μας.