ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Πάσχα 2022: Ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Δώρο Πάσχα 2022: Ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται
Δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου Pixabay

Το Δώρο Πάσχα 2022 είναι κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. 

Καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, που φέτος πέφτει στις 20 Απριλίου, ωστόσο, ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Διαβάστε αναλυτικά της οδηγίες της ΓΣΕΕ:

Ποιοι δικαιούνται «Δώρο Πάσχα»

Δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του έτους μέχρι την 30η Απριλίου. Αν η σχέση εργασίας είχε διάρκεια όλο το εν λόγω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το χρονικό διάστημα, τότε δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου. Αυτή υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας σχέσης εργασίας.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα 2022

Υπολογίζεται βάσει των αποδοχών που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς και γενικότερα οι τακτικές αποδοχές.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την ημερομηνία καταβολής το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ, να υπολογίσουν μόνοι τους το ύψος του ποσού που δικαιούνται, στον εξής σύνδεσμο: www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ