ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του φυσικού αερίου – Οι ελληνικές «άμυνες»

Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του φυσικού αερίου – Οι ελληνικές «άμυνες»
Στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου  AP Photo/Martin Meissner

Στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά αναφοράς της Ολλανδίας (TTF),  εν μέσω ανησυχιών για τις νέες κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία μετά τις δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία.

Η διατήρηση της τιμής του αερίου σε υψηλά επίπεδα επηρεάζει την ελληνική ηλεκτροπαραγωγή, οδηγώντας υψηλότερα την τιμή της μεγαβατώρας στην χονδρική.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εταιρείες που αγοράζουν φυσικό αέριο στρέφονται κυρίως στα φορτία LNG, τα οποία φτάνουν στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας.

Χωρίς να είναι διαθέσιμα πρόσφατα στοιχεία, το ρωσικό αέριο πια φέρεται ότι αντιστοιχεί σε ποσοστό στο 36% των συνολικών εισαγωγών αερίου. Τα πλέον επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ δείχνουν ότι το 2021 οι εισαγωγές ρωσικού αερίου αντιστοιχούσαν στο 45,5% των συνολικών. Μεγάλοι πελάτες είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Mytilineos, ενώ εισαγωγές φέρεται ότι έκανε και ο όμιλος Κοπελούζου. Πέρυσι, οι εισαγωγές LNG κάλυψαν το 35% των εγχώριων αναγκών της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Κύριες χώρες προέλευσης είναι οι ΗΠΑ, η Αλγερία και η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ο ευρωπαϊκός στόχος της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση εισαγωγών ποσοτήτων LNG από τρίτες χώρες. Κύριες πηγές προέλευσης είναι οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Αλγερία και η Αίγυπτος. Συνεπώς, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό.

Ηδη στην Ελλάδα το 2021 οι εισαγωγές LNG κάλυψαν το 31,8% των εγχώριων αναγκών της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο που έρχεται μέσω του αγωγού TAP και μεταφέρει ποσότητες από κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν το 2021 αντιστοιχούσε στο 17,5% των εγχώριων αναγκών, ενώ από τον ελληνοτουρκικό αγωγό ήρθαν ποσότητες που ισοδυναμούσαν με το 5,1%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ