ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ψηφιακή τράπεζα ετοιμάζει η Πειραιώς σε συνεργασία με τη Natech και τη Neptune International

Νέα ψηφιακή τράπεζα ετοιμάζει η Πειραιώς σε συνεργασία με τη Natech και τη Neptune International
Η κοινοπραξία που δημιουργείται θα αναπτύξει μία νέα ψηφιακή τραπεζική πλατφόρμα, η οποία χαρακτηρίζεται ως banktech

Στην ανάπτυξη μίας ανεξάρτητης, καινοτόμου ψηφιακής τράπεζας αποσκοπεί η συνεργασία που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς με την ελληνική εταιρεία τεχνολογίας Natech και την ελβετική επενδυτική εταιρεία Neptune International.

Η κοινοπραξία που δημιουργείται θα αναπτύξει μία νέα ψηφιακή τραπεζική πλατφόρμα, η οποία χαρακτηρίζεται ως banktech, και θα απευθύνεται, όπως επισημαίνεται στις σχετικές ανακοινώσεις των δύο πλευρών σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά και θα παρέχει χρηματοοικονομικές και τραπεζικές υπηρεσίες.

Στο χαρτοφυλάκιο της θα περιλαμβάνονται υπηρεσίες banking as a service, buy now pay later (BNPL), digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που θα προσφέρουν στους καταναλωτές με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο όπως τονίζεται.

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρεται πως η εν λόγω πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει από τον κλάδο λιανικής, με την τράπεζα δυνητικά να συνεισφέρει πελάτες εξοικειωμένους με τα ψηφιακά μέσα, μειώνοντας σημαντικά κόστος και χρόνο εξυπηρέτησης. Επιπλέον, η αξιοποίηση της προσφοράς των ως άνω προϊόντων αναμένεται να αποφέρει επιπρόσθετα έσοδα, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς.

H Natech είναι μία ελληνική εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα, η οποία δραστηριοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια στο χώρο της ανάπτυξης λύσεων τεχνολογίας που απευθύνονται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρόχους πληρωμών αλλά και εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρονικά πορτοφόλια (e-wallets). Η εταιρεία προσφέρει «αρθρωτές» (modular) και εύκολες στην ενσωμάτωση λύσεις στους πελάτες της και έχει πετύχει να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της εκτός των ελληνικών συνόρων. Όπως αναφέρει στη σχετική γραπτή δήλωση του ο Θανάσης Ναυροζόγλου, «η νέα ψηφιακή τράπεζα θα αφορά τόσο σε καταναλωτές όσο και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, μέσω μιας αμιγώς ψηφιακής εμπειρίας», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε με συνέπεια να παρέχουμε τις λύσεις και την ποιότητα των υπηρεσιών μας στους αξιόλογους υπάρχοντες αλλά και στους νέους πελάτες μας και παράλληλα θα τους προσφέρουμε νέες εκπληκτικές ευκαιρίες για να αυξήσουν τις δυνατότητές τους μέσω της νέας πρότασης banking as a service».

Όσον αφορά τη Neptune International είναι μια ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων και παροχής συμβουλών που εστιάζει σε αποτελεσματικές τεχνολογίες και real assets και έχει έδρα την Ελβετία με τη Natech να είναι μία από τις εταιρείες που έχει επενδύσει.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο εγχείρημα, ο Χάρης Αντωνίου, διευθύνων σύμβουλος της Neptune International, στην αντίστοιχη γραπτή δήλωση του, επισημαίνει ότι «οι καινοτόμες τεχνολογίες της Natech θα παράσχουν στρατηγικούς μοχλούς τόσο στην Πειραιώς όσο και στο νέο εγχείρημα της banktech που θα τους επιτρέψουν να εξορθολογίσουν το λειτουργικό κόστος και να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσιών. Στόχος της banktech είναι να φέρουμε επανάσταση στην τραπεζική εμπειρία των πελατών στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ