ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιλής: Επιτάχυνση των συμψηφισμών επιστροφών φόρων και φορολογικών οφειλών

Πιτσιλής: Επιτάχυνση των συμψηφισμών επιστροφών φόρων και φορολογικών οφειλών
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την επιτάχυνση των συμψηφισμών επιστροφών φόρων και φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών προανήγγειλε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο 23ο Capital Link Invest in Greece Forum, στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Πιτσιλής τόνισε πως η ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει μια νέα ψηφιακή πύλη, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για πάνω από 250 διαδικασίες, με αποτέλεσμα το front end (η ψηφιακή υποδοχή) να έχει σχεδόν φτάσει στο 100% αυτή τη στιγμή.

Επίσης, τόνισε πως η υποβολή δήλωσης και η πληρωμή του φόρου των μεταβιβάσεων ακινήτων μπορούν πλέον να γίνονται ψηφιακά και να διεκπεραιώνονται σε μια εργάσιμη ημέρα.

Απεκάλυψε δε πως αυτή τη στιγμή τυποποιούνται ελεγκτικές, όσο και εισπρακτικές διαδικασίες, αλλά και διαδικασίες σχετικές με τις επιστροφές των φόρων.

Για παράδειγμα, είπε πως σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φοροεπιστροφής, ταυτόχρονα χρωστούν στη φορολογική διοίκηση ή/και στα ασφαλιστικά ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά.

«Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσος χρόνος ξοδεύεται και από εμάς και από τους φορολογούμενους. Αυτή τη χρονιά έχουμε στοχεύσει τις προσπάθειές μας στο να ψηφιοποιηθεί αυτή η διαδικασία», ανέφερε ο κ. Πιτσιλής.

Τέλος, είπε πως ένα νέο εργαλείο για τους επενδυτές, το οποίο επεξεργάζονται κυβέρνηση και ΑΑΔΕ είναι το καθεστώς ruling. «Δουλεύουμε μαζί πάνω σε ένα πλαίσιο, που θα επιτρέπει τη χορήγηση ruling (δηλαδή, εξειδικευμένη απάντηση) για ξένες επενδύσεις, που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό, ώστε να τους παρέχουμε φορολογική σταθερότητα και ασφάλεια, σε σχέση με το φορολογικό καθεστώς, που θα διέπει - σύμφωνα με τον νόμο - την επένδυσή τους, ώστε να το γνωρίζουν πριν προχωρήσουν στην επένδυση», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ