ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενιαία ενίσχυση των αγροτών για το 2022

Άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενιαία ενίσχυση των αγροτών για το 2022
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, η πλατφόρμα είναι σε λειτουργία από την Πέμπτη 14 Απριλίου INTIME

Διαθέσιμη στο gov.gr είναι από την Πέμπτη η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2022 για τον Έλληνα παραγωγό.  Με τον τρόπο αυτό συστηματοποιείται και επιταχύνεται η υποβολή, η συλλογή και η επεξεργασία των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης.

Με τη νέα διαδικασία, ο αγρότης μπορεί πλέον να υποβάλει την αίτησή του διαδικτυακά, είτε ο ίδιος, είτε με τη συνδρομή των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται μέσω του eae.opekepe.gov.gr, με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Όλες οι διαδικασίες θα πραγματοποιούνται ψηφιακά, με αμεσότητα, ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς επιβαρύνσεις. Ικανοποιείται έτσι, ένα πάγιο αίτημα των αγροτών της χώρας και των 412 ΚΥΔ που ήδη λειτουργούν, ενισχύοντας τον υγιή ανταγωνισμό και εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους. Περαιτέρω, ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος και διευκολύνοντας τη διασταύρωση των στοιχείων.

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων

Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων ενισχύσεων της φετινής χρονιάς σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί, ως η πρώτη απλή ψηφιακή διαρθρωτική παρέμβαση στον αγροτικό τομέα και αποτελεί εκπλήρωση της δέσμευσης της Κυβέρνησης για μετάβαση των πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης σε δημόσιο υπολογιστικό νέφος (gov.gr). Η υποβολή, διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης καθώς και η διαδικασία πληρωμών θα γίνονται με αμεσότητα, ταχύτητα, χωρίς επιβαρύνσεις, με τη θεσμική κατοχύρωση της πολιτείας, διασφαλίζοντας με απόλυτο τρόπο το δημόσιο χρήμα.

Η οικονομική ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, εγγυημένα, θα είναι πλήρως συμβατή με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, ενταγμένη στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής περιόδου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επίσης δημιουργείται η αναγκαία υποδομή για πλήθος δράσεων και έργων που αφορά στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται παράλληλα ο θεσμικός ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, διασφαλίζονται τα δεδομένα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, μειώνονται σημαντικά τα λειτουργικά κόστη και διευκολύνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Τέλος, σημειώνεται πως η μεταρρύθμιση που ανακοινώνεται, ενισχύει και επικυρώνει τη σύννομη και δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ