ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τρεις φάσεις θα δρομολογηθεί η εφαρμογή του Περιουσιολογίου

Σε τρεις φάσεις θα δρομολογηθεί η εφαρμογή του Περιουσιολογίου

Σε τρεις φάσεις θα δρομολογηθεί η εφαρμογή του Περιουσιολογίου αρχής γενομένης από το Νοέμβριο, με την κυβέρνηση να καταθέτει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για την αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων και ακινήτων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Οικονομικών συλλέγει ηλεκτρονικά στοιχεία σχετικά με τις καταθέσεις των φορολογουμένων, τους τόκους των καταθέσεων αυτών, την ακίνητη περιουσίας τους, τις μερίδες τους σε χρηματιστηριακές εταιρείες και τις επενδύσεις τους σε μετοχές και ομολόγα, όπως και τις δαπάνες τους που σχετίζονται με καταβολές λογαριασμών ΔΕΚΟ και έξοδα υγείας και εκπαίδευσης.

Προκειμένου να ολοκληρώσει το περιουσιακό «προφίλ» του κάθε φορολογουμένου και να καταστήσει πλήρως λειτουργική την εφαρμογή του Περιουσιολογίου το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή σχέδιο νομού, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες φορολογούμενους να αποκαλύψουν οικειοθελώς καταθέσεις, μετοχές, ομολόγα και ακίνητα, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, τα οποία δεν είχαν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη φάση της εφαρμογής του Περιουσιολογίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει ξεκαθαρίσει πως τα κεφάλαια που θα δηλωθούν θα φορολογηθούν με βάση τις ισχύουσες φορολογικές κλίμακες, αλλά χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Από τη στιγμή που τα ποσά αυτά θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν θα έχουν πλέον νομιμοποιηθεί και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την κάλυψη τεκμηρίων στις φορολογικές δηλώσεις των επόμενων ετών.

Η αμνήστευση των αδήλωτων καταθέσεων δεν θα απαλλάξει από τυχόν ποινικές διώξεις όσους έκρυβαν «μαύρο χρήμα» από παράνομες δραστηριότητες, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για αμιγώς φορολογική αλλά ποινική υπόθεση, η οποία αφορά τη Δικαιοσύνη.

Κατά την κυβέρνηση κανένας φορολογούμενος δεν κινδυνεύει εφόσον μπορεί να εξηγήσει την προέλευση των χρημάτων του, με τις ελεγκτικές Αρχές να εστιάζουν σε περιπτώσεις μεγάλων περιουσιών που επί χρόνια αποκρύπτονταν.

Στη δεύτερη φάση εφαρμογής του Περιουσιολογίου το υπουργείο Οικονομικών θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για την περιουσία κάθε φορολογούμενου (ακίνητα, αυτοκίνητα, έργα τέχνης, μετοχές, ομόλογα, κ.λπ) τα οποία θα αναρτηθούν σε ειδική φόρμα στο διαδίκτυο, στον λογαριασμό Περιουσιολογίου που έχει κάθε φυσικό πρόσωπο στο σύστημα Taxisnet.

Στη τρίτη φάση το υπουργείο θα καλέσει τους φορολογούμενους να επιβεβαιώσουν και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, αφαιρώντας, προσθέτοντας ή διορθώνοντας τα δεδομένα που θα αναρτηθούν στο Taxisnet.

Φορολογία επί της καθαρής περιουσίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται διαχρονικά υπέρ της ανάγκης αυτοτελούς φορολόγησης της περιουσίας, κάτι που επιδιώκει να κάνει με φορολογία επί της καθαρής περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι από την αξία της περιουσίας αφαιρείται το χρέος του φορολογούμενου που αποτελεί αρνητική περιουσιακή θέση. Πιο απλά, όταν κάποιος αγοράζει ένα σπίτι με στεγαστικό δάνειο, εφόσον χρωστά ένα ποσό ίσο με την αξία του ακινήτου, η καθαρή του περιουσία είναι μηδέν άρα και ο φόρος περιουσίας είναι μηδέν.

Στη βάση αυτή στόχος της κυβέρνησης είναι να επιβάλει ένα Φόρο Μεγάλης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και ο οποίος θα επιβαρύνει με προοδευτικό τρόπο τους φορολογουμένους. Ο φόρος θα επιβληθεί στη βάση του Περιουσιολογίου και θα προσμετρά εκτός από την κατοχή ακινήτων και οικοπέδων, την κατοχή επενδυτικών προϊόντων, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων, συμμετοχών σε εταιρείες σε Ελλάδα και το εξωτερικό, κ.α..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ