ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου εντός του 2016

Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου εντός του 2016
EUROKINISSI/ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο εντός του 2016 και εντός των επόμενων δύο ετών περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν που συνοδεύει τις εαρινές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία στο κυρίως πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δις ευρώ περιλαμβάνεται “εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος, 0,25% του ΑΕΠ από αλλαγές στο ΦΠΑ και 0,75% του ΑΕΠ από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, στη φορολογία ΙΧ, στους φόρους κατανάλωσης, τα αλκοολούχα και τον καπνό”.

Πίσω από την αναφορά σε προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, κρύβεται συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για άμεση επιβολή μειώσεων στις αποδοχές 400.000 και πλέον εν ενεργεία και συνταξιούχων λειτουργών του Δημοσίου που υπάγονται στα λεγόμενα “ειδικά μισθολόγια”.

Συγκεκριμένα, αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημόσιων λειτουργών, ώστε να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών μέσω περικοπών στις αποδοχές τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2016.

Εκτός όμως από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, να προχωρήσει σε αντίστοιχες αλλαγές και για τους μισθούς των πολιτικών υπαλλήλων πιθανότατα μέσα στο 2016 ή το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου του 2017, μέσω του «αυτόματου μηχανισμού» αποκλίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ