ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια - Χατζηθεοδοσίου: Το εισόδημα των νοικοκυριών εξαντλείται σε σούπερ μάρκετ και λογαριασμούς

Ακρίβεια - Χατζηθεοδοσίου: Το εισόδημα των νοικοκυριών εξαντλείται σε σούπερ μάρκετ και λογαριασμούς
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου επισήμανε ότι πηγή όλων των ανατιμήσεων είναι η ενεργειακή κρίση, η οποία εκτίμησε ότι θα μας συνοδεύει έως και τις αρχές του 2023 INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ακριβότερο κατά περίπου 20% θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι όπως εκίμησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος παράλληλα μίλησε για αύξηση της πίεσης της επόμενες βδομάδες στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στη μείωση της κατανάλωσης και τις συγκρατημένες αγορές των καταναλωτών ακόμη και κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Όταν, όπως εξήγησε, το εισόδημα των νοικοκυριών εξαντλείται σε σούπερ μάρκετ και λογαριασμούς ενέργειας, δεν περισσεύουν χρήματα για άλλες αγορές, με αποτέλεσμα η μείωση τζίρου σε άλλους κλάδους, όπως η ένδυση και η υπόδηση, να φτάνει έως και 50%.

Ο πρόεδρος επισήμανε ότι πηγή όλων των ανατιμήσεων είναι η ενεργειακή κρίση, η οποία εκτίμησε ότι θα μας συνοδεύει έως και τις αρχές του 2023. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι αφενός «η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει απαθής» και αφετέρου η κυβέρνηση χρειάζεται να ενισχύσει τη στήριξη έναντι των αυξήσεων στην ενέργεια.

Οι προτάσεις του επιμελητηρίου

Επανέλαβε, παράλληλα, τις προτάσεις του επιμελητηρίου για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα, καθώς και για αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των πανδημικών οφειλών από 72 σε 120.

Με το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων να έχει εκτοξευθεί και τις υποχρεώσεις, παλαιές και νέες, να είναι πλέον δυσβάσταχτες, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, πιθανότατα πάνω από το 30% των επιχειρήσεων δεν θα έχει μέλλον.

Σε ό,τι αφορά την αισχροκέρδεια, ο ίδιος δήλωσε πως πρέπει να είναι βαρύς ο πέλεκυς για όσους αισχροκερδούν, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που το πράττουν και δεν πρέπει να δυσφημείται το σύνολο της επιχειρηματικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ