ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους

Μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους
EUROKINISSI/ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Πρόθεση για μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου στο φορολογικό, που χτίζεται μέσω της κατανάλωσης από τους φορολογούμενους, έχει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα θεσπίζεται μια νέα ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, ακόμα δεν υπάρχει το νομοσχέδιο που προβλέπει πόσες αποδείξεις πρέπει να ξοδέψουν οι φορολογούμενοι χρησιμοποιώντας πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για να έχουν αυτό το αφορολόγητο.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει μείωση του έμμεσου αφορολογήτου. “Αρχικά πρόθεση της κυβέρνησης μέσω του νομοσχεδίου φαίνεται ότι είναι το 9.550 ευρώ να πέσει στα 9.100 ευρώ. Όμως μετά από τις συζητήσεις με τους θεσμούς υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου, το οποίο θα αυξάνεται λίγο περισσότερο μέσω των παιδιών που έχει ο φορολογούμενος (100 ευρώ για κάθε παιδί)”, σημειώνει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Από την περαιτέρω μείωση αυτού του έμμεσου αφορολογήτου, δηλαδή της εφάπαξ έκπτωσης των 2.000 ευρώ στα 1.800 ευρώ, θεωρητικά θα είναι κερδισμένοι αυτοί που έχουν παιδιά. Ωστόσο, θα επιβαρυνθούν κατά 300 ευρώ οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν ανήλικα παιδιά, εξηγεί ο ίδιος.

Για τους επαγγελματίες δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του φόρου μέσω αυτού του αφορολόγητου που δημιουργείται μέσω των αποδείξεων. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις ανείσπρακτες οφειλές,τονίζει ο κ. Χατζηγεωργίου και προσθέτει:

Μπορεί θεωρητικά στο φορολογικό νομοσχέδιο να φαίνεται ότι οι επαγγελματίες μέχρι 15.000 ευρώ είναι κερδισμένοι γιατί υπάρχει μία μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 22%, όμως αν το παραλληλίσουμε με το ασφαλιστικό που υπολογίζεται βάση των κερδών, καταλαβαίνουμε ότι ουσιαστικά έχουμε ένα νέο πακέτο φόρου που ουσιαστικά ξεπερνάει το 50% από το πρώτο ευρώ κέρδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ