ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη.

Εντός της ημέρας αναμένεται να καταρτισθεί και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία θα καθορίζονται μια σειρά από εκκρεμότητες σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι οποίες δεν επιλύθηκαν με το νομοσχέδιο που ψήφισε χθες η Βουλή.

Συγκεκριμένα, η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου θα καθορίζει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα καλύψουν οι ιδιώτες μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί γνωστό το ποσό που θα καλύψει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ακόμη, θα καθορίζει και την έκπτωση επί της ονομαστικής αξίας με την οποία θα υποχρεωθούν να μετατρέψουν σε μετοχές τις ομολογίες ή άλλους τίτλους οι κάτοχοι υβριδικών, ομολόγων μειωμένης και υψηλής διαβάθμισης, εάν το ΤΧΣ συμμετέχει στην κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου.

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου θα προσδιορίζει επίσης την αναλογία κοινών μετοχών και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) με την οποία το ΤΧΣ θα καλύψει το μέρος του δυσμενούς σεναρίου στην περίπτωση που αυτό δεν καλυφθεί από ιδιώτες μετόχους.

Τέλος, θα προσδιορίζεται το τι θα ισχύσει με τις προνομιούχες μετοχές των Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ