ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που προκαλούν κύμα ανατιμήσεων

Αυτά είναι τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που προκαλούν κύμα ανατιμήσεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπαράζ αυξήσεων σε μια σειρά από φόρους προβλέπει το πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δισ.  που φαίνεται να έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται πως η εξοικονόμηση των 5,4 δισ. θα προέλθει κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.) από παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, κατά άλλο 1% από τη φορολογία εισοδήματος, κατά 0,25% από την αύξηση στο ΦΠΑ και κατά 0,75% από μια σειρά από παρεμβάσεις στα μισθολογικά του Δημοσίου, στη φορολογία των Ι.Χ. καθώς και από αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης, στο αλκοόλ και στα προϊόντα καπνού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Καθημερινή ήδη η κυβέρνηση με τους θεσμούς έχει συμφωνήσει στα εξής:

Αλλαγή στη φορολογική κλίμακα εισοδήματος με μικρότερο αφορολόγητο.

Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% με στόχο να αντληθούν επιπλέον 450 εκατ. ευρώ.

Αύξηση της φορολογίας στη βενζίνη, το υγραέριο και το φυσικό αέριο.

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.

Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων, καθώς και αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας.

Επίσης έχει συμφωνηθεί η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, τέλος στη διαμονή σε ξενοδοχεία ενώ επιπλέον προβλέπεται η διατήρηση του κανόνα για το Δημόσιο πως για μία πρόσληψη μπορεί να γίνει για κάθε πέντε αποχωρήσεις έως το 2018.

Όσον αφορά τα επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δις που απαιτεί το ΔΝΤ σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, η κυβέρνηση αν και διαφωνεί με την προληπτική θεσμοθέτηση επιπλέον μέτρων, έχει προτείνει τη δημιουργία αυτόματος συστήματος περικοπής δαπανών καθώς και την ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει όπως εκείνες στις ιατρικές δαπάνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ