ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Με 600 εκατ. ευρώ θα επιχορηγήσει τους λογαριασμούς ρεύματος η κυβέρνηση τον Μάιο

Ενεργειακή κρίση: Με 600 εκατ. ευρώ θα επιχορηγήσει τους λογαριασμούς ρεύματος η κυβέρνηση τον Μάιο
Με 600 εκατ. ευρώ θα επιχορηγήσει τους λογαριασμούς ρεύματος η Κυβέρνηση τον Μάιο INTIME

Πακέτο ύψους 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαθέσει και για τον Μάιο η κυβέρνηση προκειμένου να επιχορηγήσει τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις που μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζοντας παράλληλα πως το ύψος των ενισχύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα έχει ουσιώδεις μεταβολές σε σχέση με εκείνες που δόθηκαν για τον μήνα Απρίλιο.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται ελαφρώς χαμηλότερα από εκείνη του Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται λίγο πάνω από τα 242 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ τον Μάρτιο είχε κλείσει σε μέσα επίπεδα στα 272,68 ευρώ. Ετσι, κι αν επιβεβαιωθούν τελικά οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις για τον Μάιο, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh (Κιλοβατώρες)/μήνα θα είναι περίπου 72 ευρώ.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η μοναδιαία επιδότηση αναμένεται να είναι στο ποσό των 290 ευρώ/MWh (Μεγαβατώρα) για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης του μήνα. Αρα η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ θα κινείται στα 87 ευρώ.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία επιδότηση αναμένεται να διαμορφωθεί σε 130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Για επαγγελματικούς καταναλωτές (επαγγελματική, βιομηχανική, αγροτική χρήση) με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, η συνολική μοναδιαία επιδότηση των κατηγοριών αυτών αναμένεται στα 230 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία των καταναλωτών ρεύματος θα δοθούν αναδρομικά και επιδοτήσεις για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Αλλά και για το φυσικό αέριο οι πληροφορίες θέλουν να συνεχιστεί η επιδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και για τον μήνα Μάιο. Η κρατική επιχορήγηση αναμένεται στα 40 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα. Η κυβέρνηση αναμένει και τις αποφάσεις της ΕΕ εντός του Μαΐου προκειμένου να καθορίσει τη στάση της. Αν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν σε ενιαία λύση με την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, όπως αυτή διαμορφώνεται στην ολλανδική πλατφόρμα TTF (99 ευρώ σήμερα), τότε η Ελλάδα θα προχωρήσει σε εθνικά μέτρα. Αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν την επιβολή ανώτατης τιμής εκκαθάρισης των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ