ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο με το οποίο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιδιώκει να αντλήσει έως 2,5 δισ. ευρώ  ένα επιτόκιο κοντά στο 2,50%. INTIME

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο με το οποίο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιδιώκει να αντλήσει έως 2,5 δισ. ευρώ  ένα επιτόκιο κοντά στο 2,50%.

Συνδιαχειριστές της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Golamdn Sachs και JP Morgan.

Το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του επταετούς ομολόγου, άνοιξε με το αρχικό επιτόκιο να τοποθετείται στις 115 μονάδες βάσης + mid swap ή κοντά στο 2,57%.

Ωστόσο, το τελικό επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πιο χαμηλά.

Το κλίμα είναι θετικό με τις συνθήκες να είναι οι καλύτερες δυνατές, με την έκδοση μάλιστα να χαρακτηρίζεται συντηρητική δεδομένων των συνθηκών.

Το «καλάθι» των θετικών νέων που προσέφεραν κατ’ αρχάς οι δύο συνεχείς αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, το βελτιωμένο έλλειμμα του 2021 από την Eurostat και η συμβολή των γαλλικών εκλογών στο διεθνές κλίμα έδωσαν το σήμα στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να κάνει πραγματικότητα αυτό που προετοίμαζε καιρό.

Ωστόσο, το εκδοτικό πρόγραμμα είχε παγώσει λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών και της αυξητικής τάσης των αποδόσεων σε όλη την Ευρώπη. Η βασική στρατηγική του οικονομικού επιτελείου είναι η παρουσία στις αγορές και η αξιοπιστία της τήρησης του εκδοτικού προγράμματος (σύνολο προγραμματισμένων εκδόσεων 12 δισ. ευρώ το 2022).

Χθες, μετά την ανακοίνωση της εξόδου από τον ΟΔΔΗΧ ο ελληνικός τίτλος δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε αρκετά (3,11%).

Οι αποδόσεις κάτω του 1% που ίσχυαν πέρυσι – όπου Ελλάδα άντλησε περί τα 15 δισ. ευρώ – αποτελούν παρελθόν, καθώς από τον Οκτώβριο του 2021 έχουν πάρει την ανιούσα και βρίσκονται πλέον πάνω από το 2,6%. Η τελευταία έξοδος στις αγορές ήταν στις 18 Ιανουαρίου του 2022 με δεκαετές ομόλογο (3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,84%).

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω πανδημίας αντλήθηκαν 2 δισ. ευρώ με την έκδοση επταετούς ομολόγου και επιτόκιο 2% τον Απρίλιο του 2020. Η προηγούμενη έκδοση αντίστοιχης διάρκειας είχε γίνει τον Ιούλιο του 2019, με άντληση 2,5 δισ. ευρώ και επιτόκιο 1,9%. Τον Φεβρουάριο του 2018 η χώρα άντλησε με 7ετές ομόλογο 3 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ