ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε το 10% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο - Στο 9,4% ο εναρμονισμένος

Ξεπέρασε το 10% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο - Στο 9,4% ο εναρμονισμένος
Ξεπέρασε το 10% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο INTIME

Στο 9,4% εκτοξεύθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, κάτι που σημαίνει πως ο πληθωρισμός που θα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή την επόμενη εβδομάδα θα ξεπερνά το 10%. 

Πρέπει να σημειωθεί πως στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή μετρείται με βάση τον «Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή». Ο όρος «εναρμονισμένος» δηλώνει ότι όλες οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθούν την ίδια μεθοδολογία. Έτσι διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία για μία χώρα μπορούν να συγκριθούν με τα στοιχεία άλλης χώρας.

Αλλά ο εναρμονισμένος πληθωρισμός κινείται παραδοσιακά χαμηλότερα του Εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτήπου ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ. Ενδεικτικά, τον Μάρτιο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός που είχε ανακοινώσει η Eurostat ήταν στο 8% σε ετήσια βάση και ο πληθωρισμός που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ ήταν στο 8,9%.

Πάντως, από τα στοιχεία για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat προκύπτει πως οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη σημειωσαν ρεκόρ τον Απρίλιο, με τον πληθωρισμό να αναμένεται στο 7,5% τον Απρίλιο, από 7,4% που ήταν τον Μάρτιο.

Ο μεγαλύτερος συντελεστής στον ετήσιο πληθωρισμό της ευρωζώνης ήταν ο ενεργειακός τομέας, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 38% σε ετήσια βάση, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, αυξημένα κατά 6,4% σε ετήσια βάση.

Μεταξύ των κρατών-μελών, τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού που μετρήθηκαν με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή καταγράφηκαν στην Εσθονία, με 19%, και στη Λιθουανία, με 16,6%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Μάλτα, με 4,9% και στη Γαλλία, με 5,4%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ