ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FED: Αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης

FED: Αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης
Η FED σχεδιάζει και άλλες, αναλόγου μεγέθους, αυξήσεις επιτοκίων AP Photo

Στη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 22 ετών και τη δεύτερη φέτος προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ανεβάζοντας τα επιτόκια του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάση.

Πλέον το βασικό επιτόκιο του δολαρίου διαμορφώνεται στο 0,75% με 1% ενώ παράλληλα η FED ανακοίνωσε πως τον Ιούνιο θα ξεκινήσει την περιστολή του ισολογισμού των 9 τρισ. Δολαρίων που αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω των μαζικών αγορών ομολόγων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση έγινε σαφές ότι η FED σχεδιάζει και άλλες, αναλόγου μεγέθους, αυξήσεις επιτοκίων τονίζοντας ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, παρά την πτώση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, «οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων παραμένουν ισχυρές» και «η άνοδος της απασχόλησης εύρωστη».

Αντίστοιχα, η FED προειδοποιεί πως ο πλήθωρισμός παραμένει υψηλός με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα νέα lockdown στην Κίνα να απειλούν να διατήρησουν τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, τονίζοντας ότι παρακολουθεί προσεκτικά τα πληθωριστικά ρίσκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ