ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πάνω από 110 δολάρια το βαρέλι μετά το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία

Πετρέλαιο: Πάνω από 110 δολάρια το βαρέλι μετά το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία
Το προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς για το βαρέλι Brent Βόρειας Θάλασσας προς παράδοση τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4,92% και έκλεισε στα 110,14 δολάρια το βαρέλι AP Photo/Martin Meissner (Φωτογραφία αρχείου)

Στα ύψη έφτασε η τιμή του μαύρου χρυσού μετά την αναγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα προχωρήσει σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά, το προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς για το βαρέλι Brent Βόρειας Θάλασσας προς παράδοση τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4,92% και έκλεισε στα 110,14 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων.

Το βαρέλι West Texas Intermediate (WTI, αμερικανική ποικιλία αναφοράς) προς παράδοση τον Ιούνιο ανέβηκε 5,27%, έκλεισε στα 107,81 δολάρια.

Για τον Άντι Λίπαου της Lipow Oil Associates, η άνοδος των τιμών οφείλεται «στη μείωση των αμερικανικών στοκ» πετρελαϊκών προϊόντων, όμως πάνω απ’ όλα εξαιτίας «της απόφασης της ΕΕ να προχωρήσει προς την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διένειμε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη την πρότασή της στους 27 για το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Συμπεριλάμβανε την πλήρη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού αργού (σε έξι μήνες) και διυλισμένων προϊόντων (ως τα τέλη του 2022).

Αρκετά κράτη-μέλη της εξέφρασαν την Τετάρτη την «ανησυχία» τους για την πρόταση, εμπιστεύτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Αν και της προτάθηκε εξαίρεση, όπως και στη Σλοβακία, η Ουγγαρία απέρριψε την πρόταση, τονίζοντας πως δεν μπορεί να την υποστηρίξει «με την τρέχουσα μορφή της», όπως το έθεσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, ο Πέτερ Σιγιάρτο.

«Καθώς απαιτείται ομοφωνία (για την υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν), πιθανόν η τελική της μορφή θα είναι πολύ αμβλυμένη, λαμβανομένης υπόψη της σημερινής θέσης της Ουγγαρίας», εκτίμησε σε σημείωμά του ο Μπγιόρναρ Τονχάουγκεν, αναλυτής της Rystad Energy.

Παράγοντες της αγοράς ανησυχούν εξίσου για μια ακόμη πτυχή του σχεδίου, που προβλέπει την απαγόρευση στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν αργό ή διυλισμένα προϊόντα από τη Ρωσία. «Οι κυρώσεις στα πλοία θα βαρύνουν πολύ περισσότερο στις ρωσικές εξαγωγές», προειδοποιεί ο Άντι Λίπαου.

Για τον κ. Λίπαου, οι τιμές ανεβαίνουν επίσης εξαιτίας της αξιοσημείωτης μείωσης των στοκ αργού στις ΗΠΑ. Τα στοκ μπορεί να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο ως τα τέλη Μαΐου, προειδοποιεί, καθώς αρκετά αμερικανικά διυλιστήρια εκτελούν εργασίες συντήρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ