ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο θέλει ο ΣΕΒ

Mείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο θέλει ο ΣΕΒ

Για υπερτροφικό δημόσιο τομέα κάνει λόγο στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), επισημαίνοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας, καλείται να πληρώσει το «μάρμαρο», μέσω της υπεφορολόγησης.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ «το ελληνικό κράτος πληρώνει υψηλότερους μικτούς μισθούς από τον ιδιωτικό τομέα, ακριβώς όπως γίνεται και στη μέση ευρωπαϊκή χώρα, με τη διαφορά ότι στην Ελλάδα είναι 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο απ’ ό,τι στην Ε.Ε. Επίσης ο ΣΕΒ σημειώνει πως η Ελλάδα διαθέτει, στο «στενό» δημόσιο τομέα, διπλάσιους μισθωτούς εργαζόμενους (16%), ως ποσοστό του συνόλου της μισθωτής απασχόλησης, απ’ ό,τι η Ε.Ε.(8%).

Παράλληλα - προσθέτει - στην Ελλάδα, οι αμοιβές του προσωπικού της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται στο 12,2% του ΑΕΠ, ενώ στην Ε.Ε. στο 10,2%, για συγκριτικά, πολύ χαμηλότερης ποιότητας προσφερόμενες υπηρεσίες.

«Η κατάσταση αυτή δεν είναι διατηρήσιμη στο μέλλον και χρήζει άμεσης προσαρμογής» αναφέρει ο ΣΕΒ και υπογραμμίζει ότι «το κράτος οφείλει να λειτουργεί με υψηλότερη παραγωγικότητα και να μειώσει την δαπάνη για μισθούς»

«Το κράτος στην Ελλάδα λειτουργεί σήμερα πέραν των δυνατοτήτων της ιδιωτικής οικονομίας, γεγονός που απομυζά πόρους αλλά και επενδύσεις και θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα και καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ανεργία» καταλήγει ο ΣΕΒ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ