ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης: Πώς επηρεάζονται πάροχοι και τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

Μέτρα στήριξης: Πώς επηρεάζονται πάροχοι και τιμές ηλεκτρικού ρεύματος
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90% Unsplash/ Andrey Metelev

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το απόγευμα της Πέμπτης σειρά στοχευμένων μέτρων σε τέσσερα επίπεδα με σκοπό την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις «τσουχτερές» τιμές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια.

Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

«Πρόκειται, άλλωστε, για ποσά τα οποία θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί είναι ώρες δράσης της πολιτείας αλλά και ώρες ευθύνης όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

«Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας», σημείωσε – μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Επιστροφή 600 ευρώ και έκπτωση 50% στις αυξήσεις για Μάιο και Ιούνιο στους λογαριασμούς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ