ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Από 18 έως 600 ευρώ οι αναδρομικές επιστροφές για το ρεύμα

Σκυλακάκης: Από 18 έως 600 ευρώ οι αναδρομικές επιστροφές για το ρεύμα
Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος μέσα στους έξι μήνες (Δεκέμβριος 2021 - Μάιος 2022) ΙΝΤΙΜΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε κατά την εξειδίκευση των μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα πως η «πηγή του κακού υπήρξε η αύξηση κατά πέντε φορές της τιμής του φυσικού αερίου».

Τα μέτρα για το ρεύμα που ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022 - ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει πως μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή κι όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης. Αυτό το μέτρο αφορά σε οικιακούς καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις υπάρχουσες εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους. Η επιδότηση θα δοθεί μέσω τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στους καταναλωτές (νοικοκυριά, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ).
  • Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος μέσα στους έξι μήνες (Δεκέμβριος 2021 - Μάιος 2022) πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή του ποσού είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό σε συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ΑΑΔΕ. Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία της κύριας κατοικίας, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επικαιροποιεί τα στοιχεία του σε περίπτωση αλλαγής πρώτης κατοικίας. Σε ό,τι αφορά δε τα στοιχεία κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, το κράτος θα τα λαμβάνει αυτόματα από τους παρόχους.
  • Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δουν και αυτές σημαντικές επιστροφές ποσών.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης θα έχει θετικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, με το υπουργείο Οικονομικών να αναμένει τη μείωσή του κατά 0,5% - 1%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ