ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για το ρεύμα: Πώς θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Μάιο

Μέτρα για το ρεύμα: Πώς θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Μάιο
Οι ανακοινωσεις του Κ. Σκρέκα ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Στα 56,6 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για στα οικιακά τιμολόγια για τον Μάιο και στα 120 ευρώ για τις επιχειρήσεις, όπως διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως η επιδότηση για τον Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες, ανεξαρτήτως εισοδήματος και αν πρόκειται για πρώτη ή δεύτερη κατοικία.

«Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού και η μέση ενίσχυση θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ ανά μήνα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, για το φυσικό αέριο η επιδότηση συνεχίζεται και τον Μάιο και θα ανέλθει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Το ύψος της επιδότησης για τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Μαΐου.

Όπως ανακοίνωσε:

  • Τον Μάιο - Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Όλα τα νοικοκυριά θα δουν γενναίες μειώσεις στους λογαριασμούς τους.
  • Για το ηλεκτρικό ρεύμα η επιδότηση για το μήνα Μάιο θα είναι για όλες τις κατοικίες κύριες και μη κύριες ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Για κατανάλωση έως 300 kWh η επιδότηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 86%.
  • Για το φυσικό αέριο συνεχίζεται η επιδότηση συνεχίζεται με ποσό 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
  • Από την 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μια δραστική κίνηση στην αγορά ενέργειας μέσω ειδικού μηχανισμού. Αποσυνδέονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από τις διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς.
  • Αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα εφαρμογής του ειδικού μηχανισμού.
  • Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση θα είναι 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης με στόχο την απορρόφηση του 100% της αύξησης.
  • Για τα επαγγελματικά τιμολόγια η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης. Για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλα τα αρτοποιεία ενισχύονται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα το σύνολο της κατανάλωσης. Η συνολική μοναδιαία επιδότηση είναι 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Μάιο. Επιδοτείται το 80% της αύξησης για 1.250.000 επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ