ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για το ρεύμα: Εντός Ιουνίου οι αποζημιώσεις – Ποιοι θα λάβουν από 18 έως 600 ευρώ

Μέτρα για το ρεύμα: Εντός Ιουνίου οι αποζημιώσεις – Ποιοι θα λάβουν από 18 έως 600 ευρώ
Η αποζημίωση θα δοθεί και σε όσους έχει παραχωρηθεί η πρώτη κατοικία ή την ενοικιάζουν και το τελικό ποσό θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο ΙΝΤΙΜΕ

Αποζημιώσεις από 18 έως και 600 ευρώ θα λάβουν περίπου 4.000.000 οικιακοί καταναλωτές που διαθέτουν ή μισθώνουν πρώτη κατοικία για τους λογαριασμούς ρεύματος Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022. 

Όπως ανακοινώθηκε, οι αποζημιώσεις θα δοθούν με βάση το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα των φορολογουμένων, με το ύψος αυτού να προσδιορίζεται στα 45.000 ευρώ και να αφορά περίπου το 95% των δικαιούχων.

Για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από Δεκέμβριο έως και Μάιο η αποζημίωση θα υπολογίζεται στη βάση της ρήτρας αναπροσαρμογής, μείον της επιδότησης που έδωσε το κράτος και μείον της έκπτωσης που έδωσε ο πάροχος.

Υπολογίζεται ότι για τις καταναλώσεις αυτής της περιόδου, οι οικιακοί καταναλωτές – για την πρώτη κατοικία τους – έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, το κόστος της νέας παρέμβασης, με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ.
Αυτό το κόστος θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η επιδότηση θα χορηγηθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

Η αποζημίωση θα δοθεί και σε όσους έχει παραχωρηθεί η πρώτη κατοικία ή την ενοικιάζουν και το τελικό ποσό θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Τα ποσά θα δοθούν κανονικά και σε όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τους προμηθευτές ενέργειας.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι είναι οι περίπου 1.200.000 καταναλωτές που είχαν καταναλώσεις περισσότερες από 300 κιλοβατώρες.

Επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο - Παραδείγματα

Σημειώνεται πως για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Συγκεκριμένα, και με βάση τα παραδείγματα που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για τον μήνα Μάιο:

  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ - έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.
  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ - έκπτωση 51%.
  • Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ - έκπτωση 44%.

Αντίστοιχα, για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Με το μέτρο αυτό, επιδοτείται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ