ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για το ρεύμα: Τα «ψιλά γράμματα» και οι «κόφτες» για το επίδομα έως 600 ευρώ

Μέτρα για το ρεύμα: Τα «ψιλά γράμματα» και οι «κόφτες» για το επίδομα έως 600 ευρώ
Ποιοι δεν θα πάρουν την αποζημίωση ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που περιλαμβάνει το κυβερνητικό πακέτο για τις επιστροφή των χρημάτων στα νοικοκυριά από τη καθαρή επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στο διάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου αφήνουν εκτός της ενίσχυσης αρκετούς καταναλωτές.

Καταγράφουμε αναλυτικά τις κατηγορίες που δεν θα λάβουν την επιδότηση με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί:

Φορολογητέο εισόδημα: Όσοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 εμφάνισαν εισόδημα από όλες τις πηγές (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, αποζημιώσεις, ενοίκια κ.α) πάνω από 45.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα που σημαίνει ότι στη περίπτωση εγγάμων προστίθενται τα εισοδήματα των συζύγων.

Δηλαδή αν ο ένας έχει δηλώσει 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ δεν θα λάβουν το επίδομα αφού αθροιστικά το εισόδημα είναι 46.000 ευρώ δηλαδή ξεπερνάει το όριο των 45.000 ευρώ. Ευνοημένοι είναι οι άγαμοι καθώς και για αυτούς ισχύει το όριο των 45.000 ευρώ οπότε επειδή πρόκειται για ένα άτομο ο κίνδυνος να ξεπερνάει το εισοδηματικό όριο είναι μικρότερος.

Δεν υπάρχει δυνατότητα εκ των υστέρων διόρθωσης του ύψους του εισοδήματος με τροποποιητική φορολογική δήλωση αφού τα στοιχεία για τον υπολογισμό του επιδόματος θα αντληθούν αυτόματα από το αρχείο της ΑΑΔΕ με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως φορολογητέο εισόδημα λαμβάνεται υπόψη αυτό που έχει καταγραφεί στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου E1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δηλαδή είναι το μικτό εισόδημα στο οποίο περιλαμβάνονται οι φόροι μείον τις ασφαλιστικές εισφορές.

Κατοικία: Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία και συνεπώς όσοι έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες η εξοχικές κατοικίες ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης δεν θα λάβουν την ενίσχυση.

Επισημαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός πρώτης κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1 και τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων.

Η αποζημίωση θα δοθεί στον καταναλωτή που ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στο όνομα του και συνεπώς αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς ή το Ε1 το χάνει.

Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσους άλλαξαν κύρια κατοικία μετά την υποβολή των περυσινών φορολογικών δηλώσεων δηλαδή μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα χάσουν την επιδότηση αν δεν μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου και δεν δηλώσουν τα στοιχεία για την νέα πρώτη κατοικία τους.

Φοιτητές: Μένουν εκτός όσοι δεν υπέβαλλαν φορολογική δήλωση και δεν δήλωσαν την κατοικία που διαμένουν ως πρώτη. Δηλαδή αν ο γονέας έχει εμφανίσει τα παιδιά ως εξαρτώμενα στη δική του φορολογική δήλωση ακόμα αν λόγω των σπουδών διαμένουν σε άλλη πόλη δεν θα λάβουν επιστροφή χρημάτων.

Κοινόχρηστα: Δεν θα δοθεί επίδομα για τις επιβαρύνσεις από το ρεύμα κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες καθώς το κριτήριο για την επιστροφή των χρημάτων είναι σαφές και αφορά μόνο την κατανάλωση για την πρώτη κατοικία.

ΙΒΑΝ: Δεν θα λάβουν την αποζημίωση ακόμα και αν πληρούν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις όσοι δεν δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τον αριθμό IBAN καθώς τα ποσά θα πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τα εισπράξουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ