ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Νέα εκκαθαριστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Οι δόσεις, οι προσαυξήσεις και η έκπτωση

ΕΝΦΙΑ: Νέα εκκαθαριστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Οι δόσεις, οι προσαυξήσεις και η έκπτωση
INTIME

Νέο έντυπο καλούνται να συμπληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ που φέτος θα εξοφληθεί σε έως 10 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Ωστόσο, για ακόμη μία χρονιά, όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό του φόρου, δεν θα έχει καμία πρόσθετη έκπτωση.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1056/2022 που αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) - πράξης προσδιορισμού φόρου έτους 2022 και επομένων.

Στο νέο εκκαθαριστικό οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δουν την νέα αξία των ακινήτων τους μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, την έκπτωση που θα έχουν ανάλογα με την αξία της περιουσίας, αλλά και τις επιβαρύνσεις, οι οποίες αφορούν όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στο νέο έντυπο αποτυπώνεται η έκπτωση, η προσαύξηση του νέου φόρου ακινήτων, καθώς και η διαφορά με τον προηγούμενο λογαριασμό. Ακολουθούν οι προθεσμίες για τις δόσεις, η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου κλπ.

Δείτε εδώ το νέο έντυπο του ΕΝΦΙΑ

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς να τα εκδώσετε

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  • Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ